« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NEMA OBJEKTIVNOSTI

Bajić traži razrješenje riječkog državnog odvjetnika Dorisa Hrasta

U šturom priopćenju ne navodi se kako je Hrast počinio stegovno djelo i zašto Bajić traži najtežu moguću kaznu - razrješenje s dužnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

DORH

,

Mladen Bajić

,

Vojko Obersnel

,

Tržnice Rijeka

,

Riječko državno odvjetništvo

,

Doris Hrast

,

razrješenje

,

stegovna kazna

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pokrenuo je danas postupak razrješenja riječkoga županijskoga državnog odvjetnika Dorisa Hrasta zbog sumnje da je počinio stegovno djelo neopravdanog neobavljanja ili neurednog obavljanja državnoodvjetničke dužnosti, izvijestilo je danas u priopćenju Državno odvjetništvo RH (DORH).

No, u šturom priopćenju ne navodi se kako je Doris Hrast počinio stegovno djelo i zašto Bajić od Državnoodvjetničkog vijeća traži najtežu moguću kaznu - razrješenje s dužnosti.

Naime, po Zakonu o državnom odvjetništvu najblaža stegovna kazna je ukor, slijedi novčana kazna do jedne trećine plaće ostvarene u proteklome mjesecu, zatim zastoj u promaknuću do tri godine te razrješenje s dužnosti kao najstroža kazna koja se izriče za stegovno djelo "počinjeno pod naročito otegotnim okolnostima".

Po pisanju medija, Mladen Bajić posumnjao je u objektivnost rada Dorisa Hrasta u slučaju "Tržnica" jer ga, među ostalim, nikad nije obavijestio o policijskom izvješću o tom slučaju iz ožujka 2008. iako je, navodno, bio obvezan to učiniti. Bajić je zbog toga nedavno predmet prebacio u osječko Županijsko državno odvjetništvo.

Policija je početkom ožujka ove godine podnijela kaznenu prijavu protiv riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela, dvoje visokih gradskih službenika te člana uprave riječke tvrtke "Tržnice" zbog sumnje da su zloporabom položaja i ovlasti te sklapanjem štetnih ugovora navodno oštetili grad za 80 milijuna kuna.

Mediji pišu da je policija poslovanje grada i "Tržnica" istražila još u ožujku 2008., ali slučaj je bio zaboravljen u ladici riječkoga Županijskoga državnog odvjetništva sve do prije mjesec dana. Tisak nagađa da je zato u međuvremenu zbog zastare onemogućen kazneni progon bivšega riječkoga gradonačelnika Slavka Linića i vlasnika "Tržica" Ivana Franolića.

Doris Hrast je na čelu riječkoga Županijskoga državnog odvjetništva od siječnja 2006. Prije toga radio je kao zamjenik u tom odvjetništvu, a javnosti je postao poznat kao tužitelj u slučaju tzv. gospićke skupine, to jest na suđenju Mirku Norcu i Tihomiru Oreškoviću za ratne zločine protiv srpskih civila na gospićkome području 1991. (hina/metro-portal)

23.03.2010. 19:24:42
Novi komentar
nužno
nužno