« Svijet
objavljeno prije 14 godina
NASILJE NE JENJAVA

Bagdad: U dva bombaška napada poginulo 26 ljudi, 53 ih je ranjeno

U dva napada automobilima bombama stradalo je najviše žena i djece; meta je bila podružnica jedne iračke komercijalne banke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Irak

,

Bagdad

,

automobil bomba

,

Al-Kaida

Najmanje 26 ljudi je poginulo, a 53 ih je ranjeno u dvama napadima automobilima bombama u nedjelju u prometnoj ulici na zapadu Bagdada, u času kada se u Iraku nastavlja politička blokada formiranja nove vlade, više od tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora.

Napad se dogodio u nedjelju malo prije podneva po mjesnom vremenu u četvrti Mamunu, u kojemu većinu čine suniti, nedaleko od Zelene zone u kojoj je velik broj ministarstava i veleposlanstava. Meta napada bila je podružnica iračke komercijalne banke, javne ustanove koja prati poslovanje vlade s inozemnim ulagačima.

Napad se dogodio tjedan dana nakon smjelog napada na iračku središnju banku za koji je odgovornost preuzela Al Kaida i koji je dio šire kampanje što je počela u kolovozu 2009. napadom kamiona punog eksploziva na zgrade ministarstava financija i vanjskih poslova. "Poginulo je 26 osoba, među kojima veći broj žena i policajaca, a 53 su ranjene, među njima velik broj djece", rekao je čelnik ministarstva unutarnjih poslova.

>> Bagdad: Jučerašnje eksplozije odenijele 52 života

Operativno zapovjedništvo u Bagdadu dodaje da su napad izvela dvojica bombaša samoubojica. "Njihova meta je bila iračka komercijalna banka i svoje su autobombe aktivirali simultano", rekao je u priopćenju glasnogovornik ministarstva Kasem Ata, dodavši da je u svakom vozilu bilo 80 kg amonijeva nitrata. Ovo je dan s najvećim brojem žrtava u Iraku od 10. svibnja, kada je u nizu atentata u šijitskom gradu Hili i u drugim napadima poginulo više od stotinu ljudi. /hina/metro-portal)

20.06.2010. 17:55:00
Novi komentar
nužno
nužno