« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
OPASNOST

Azijski komarci osvajaju Europu

Zloglasna denga groznica mogla bi se lako početi širiti Europom kao posljedica najezde azijskih komaraca

Nisu nam dosta tigrasti, sad stižu još gori
Nisu nam dosta tigrasti, sad stižu još gori (Deviantart)
Više o

komarci

,

bolesti

,

denga groznica

Znanstvenici su utvrdili kako je klima na Balkanu i na sjeverozapadu Europe sve povoljnija za širenje azijskog tigrastog komarca (stegomyia albopicta). On je primijećen u Europi još u devedesetima prošlog stoljeća - prije svega u Italiji, ali u znanstvenom časopisu Interface britanske Kraljevske udruge ukazuju kako se taj komarac sve više širi ostatkom Europe.

Epidemija jest opasna - ali samo ako ima bolesnih

Razlog leži u sve toplijim zimama i više oborina, što pogoduje razmnožavanju ovih kukaca. Prateći klimatske promjene od 1990. do 2009. utvrđeno je kako se taj kukac već može dobro osjećati i u velikim dijelovima Francuske, zemljama Beneluksa i zapadnim dijelovima Njemačke. Povrh toga, azijski tigrasti komarac spada među stotinu životinjskih vrsta koje se najbrže šire na našoj planeti. Znanstvenici oko Cyril Caminadea sa Sveučilišta u Liverpoolu u svom istraživanju pretpostavljaju kako će se od 2030. do 2050. klima tako promijeniti da će se ovaj komarac proširiti po gotovo čitavoj Europi. No klimatska promjena ovom komarcu ne odgovara u ionako osobito toplim i suhim područjima Europe, poput juga Španjolske ili Korzike.

Tigrasti komarac, nazvan po bijelim prugama po nogama i tijelu, najvjerojatnije je došao u Europu teretnim brodovima, pogotovo onima koji su iz jugoistoka Azije prenosili cvijeće i biljke. On je poznat kao prijenosnik virusa denga-groznice. Virus se sa mjesta uboda širi krvotokom po čitavom tijelu i obično nakon tjedan dana se javljaju povišena temperatura, jaka bol u mišićima i zglobovima te mučnina. Obzirom da virus oštećuje krvožilni sustav, u težim oblicima se javljaju i krvarenja.

No direktorica instituta za tropske bolesti bolnice Charite u Berlinu, profesorica Gundel Harms-Zwingenberger posebno ističe kako komarci neće prenositi bolesti - ako u blizini nema oboljelih: "Komarac sam po sebi nije osobito opasan, uvijek je potreban izvor zaraze." Utoliko nema razloga za uzbunu. "To se u budućnosti može promijeniti, ali trenutno nema opasnosti", upozorava liječnica.Lijek protiv tog virusnog oboljenja nije pronađen, a zaraza se širi vrlo brzo kao što se vidjelo prošlog rujna u Pakistanu.

Piše: A. Šubić / DW
28.04.2012. 20:42:00
Novi komentar
nužno
nužno