« Ostali sportovi
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
autosport

Ayrton Senna proglašen najboljim vozačem F1 svih vremena

U Formuli 1 predložen je i novi sustav bodovanja u svjetskom prvenstvu

(Wikipedia)
Više o

F1

,

Michael Schumacher

,

Ayrton Senna

,

najbolji vozač

Bivši trostruki svjetski prvak u formuli 1, Brazilac Ayrton Senna proglašen je najboljim vozačem svih vremena u izboru svojih kolega vozača koji je proveo britanski magazin Autosport.

U izboru je sudjelovalo 217 sadašnjih i bivših pilota F1 koji su ukupno sakupili 9.194 nastupa u formuli 1, te ukupno 270 pobjeda.

Senna, koji je smrtno stradao 1994. godine na stazi u Imoli, slavio je ispred Michaela Schumachera i Juana Manuela Fangia. Među pet najboljih su i Alain Prost i Jim Clark.

Među još uvijek aktivnim vozačima najbolju poziciju zauzima Španjolac Fernando Alonso koji je na devetom mjestu, dok je aktualni svjetski prvak Jenson Button na 30. mjestu.

Zanimljivo, među glasačima je bio i najstariji živući vozač formule 1, 98-godišnji Paul Pietsch.

Na sastanku komisije Formule 1 u četvrtak predložen je novi sustav bodovanja u svjetskom prvenstvu po kojem bi pobjedniku utrke pripalo 25 umjesto dosadašnjih 10 bodova.

Komisija je Savjetu za motosport pri Međunarodnoj automobilističkoj federaciji (FIA) koja odlučuje o promjeni bodovanja, predložila model po kojem bi bodove osvajalo prvih deset pilota. Prvi bi dobio 25 bodova, drugi 20, treći 15, pa 10-8-6-5-3-2-1. Trenutačno pobjeda nosi 10 bodova, drugo mjesto 8, treće 6, četvrto 5, pa 4-3-2-1.

Zanimljivo, čelnici momčadi za iduću sezonu namjeravaju organizirati zajedničku prezentaciju bolida u Valenciji. Termin još nije određen, međutim prema rječima izvršnog direktora Mercedesa, Nicka Frya, prijedlog su prihvatile sve momčadi. (hina/metro-portal)

11.12.2009. 06:12:48
Novi komentar
nužno
nužno