« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
IZBORI

Avanti diletanti!

Još se ne zna koliko će preskupih obećanja novopečeni vlastodršci u Italiji zaista ispuniti. Bruxelles čekaju nemirna vremena jer će Conteova vlada tražiti dozvolu za razdragano trošenje posuđenog, smatra Barbara Wesel

Cirkus?!
Cirkus?! (Arhiva)
Više o

izbori

,

Italija

,

formiranje vlade

Pri formiranju talijanske Vlade prevagnuo je princip bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Mateo Salvini, promućurni strateg desničarske Lege, dugo je oklijevao i nadao se novim izborima. Njegova popularnost rasla je munjevitom brzinom te mu je bila bliska ideja da pojača izborni rezultat. Na kraju je prevladao oprez i on je pristao na brak iz računa s Pokretom pet zvijezda - i to po drugi put.

Nepoznati profesori i početnici

Bilo bi čudo ukoliko novi premijer Giuseppe Conte bude više od marionete u rukama šefova dvije koalicijske stranke. Nepoznati profesor prava nema uporište ni u Legi ni u Pet zvijezda, njegova moć je posuđena. Conte je odabran kako bi bio slaba figura - šef vlade koji će morati pozvati dva stranačka stožera prije nego što nešto dogovori s kolegicom Merkel ili Macronom.

U tom stilu se dalje redaju imena neiskusnih u Vladi od kojih gotovo nitko ranije nije vodio ni općinsku upravu a kamoli obnašao neku višu političku funkciju. Novi ministar financija je do sada nepoznati profesor ekonomije, bez ikakvog iskustva u politici. Kada je njegovo ime priopćeno, novinari su ga grozničavo počeli guglati. Među prvim saznanjima čuje se da Giovanni Tria nije protivnik eura.

Čitava Vlada se sastoji od početnika, s izuzetkom novog ministra vanjskih poslova Enzo Moavero Milanesija koji ima zavidnu karijeru u Europskoj komisiji, Europskom sudu i talijanskim vladama. To vladi u očima birača daje dodatnu vjerodostojnost jer među standarde populista spada i bijes protiv navodnog establišmenta.

Ali, kako se vidi na primjeru gradonačelnice Rima koja dolazi iz Pet zvijezda i u glavnom gradu ne uspijeva učiniti baš ništa, vršenje vlasti zahtjeva više od krupnih riječi i nekoliko dobrih namjera.

Novčani pokloni koje je nemoguće financirati

Program braka između dvije ideološki nespojive stranke sastoji se prije svega u poklonima svojim biračima koji se ne mogu platiti iz proračuna. Tako su nestrpljivi u želji za promjenama, da dovedu nove ljude u politiku, da su zaboravili računati.

Takozvani Flat-Tax - ista poreska stopa za sve - kojim vođa Lege Salvini želi usrećiti svoje pristalice, zapravo će državu koštati milijarde, a građane rasteretiti tek ako zarađuju više od 30.000 eura godišnje. Obični, jednostavni građani kakvi su pretežno glasali za populiste zapravo će plaćati više nego do sada.

Osnovni prihod koji su Pet zvijezda obećale siromašnima s juga zemlje je nadoknada za socijalno osiguranje koje je u Italiji već desetljećima manjkavo. Nažalost država za to nema novca. Ogromne rupe koje će spomenute dvije mjere otvoriti u državnoj blagajni ne mogu se zakrpati nagomilavanjem dugova.

Uopće, osnovna ekonomska ideja nove vlade je u trenutnom stanju u svijetu dovedena u pitanje: može li Italija zaista smanjiti državni dug tako što će više trošiti? Veliki broj ekonomskih stručnjaka zastupa ovo učenje. Ali kako trenutno Donald Trump guši globalnu konjunkturu, teško je predvidjeti kako će se Italija izvući iz vira u koji je upala.

Noćna mora za Europu

Europskoj uniji je samo još nedostajala populistička ekipa iz Italije. Jedva da je prebrođena grčka kriza, nailazi sljedeća, daleko veća prijetnja po zonu eura. Italija je ekonomski deset puta veća od Grčke. Ako Rim bude krenuo ka državnom bankrotu, lom na financijskim tržištima bi mogao sa sobom povući cijelu zajedničku valutu.

Još se ne zna koliko će preskupih obećanja novajlije u Italiji zaista i ispuniti. U svakom slučaju Bruxelles čekaju nemirna vremena jer će Conteova vlada tražiti dozvolu kako bi razdragano trošila posuđeno. Tu dozvolu EU ne može dati jer bi krah bio neizbježan.

Koliko će ova koalicija izdržati?

I na drugim poljima će sa ovim Talijanima biti samo svađe. Salvinijeve tirade o razdvajanju rasa u vlakovima pokazuju ekstremno desničarski, rasistički svjetonazor. Ako kao ministar unutarnjih poslova natjera migrante u ograđene kampove, u Italiji će prvo izbiti grčevita borba za ljudska prava. Nepoznanica je zašto više lijevo usmjereni Pokret pet zvijezda trpi Salvinijevu demagogiju i planove.

I još jedno: populisti u Rimu uvjeravaju ljude da je Njemačka kriva za talijansku krizu. To je zlonamjerna glupost. Statističko prosječno blagostanje po glavi stanovnika je u Italiji više nego u Njemačkoj. No Italija ima ogroman problem sa raspodjelom bogatstva.

Pogledajte, dragi Talijani, u svoje dvorište i ne pripisujte drugima kaos, korupciju, nerad, aljkavost i sve ostalo što koči vašu lijepu zemlju. Osim toga važi: Avanti diletanti!

Piše: Barbara Wesel/DW
05.06.2018. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno