« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
SPRJEČAVANJE ZLOUPORABE

Austrija uklonila nadgrobni spomenik Hitlerovih roditelja

Kako bi spriječili okupljanje neonacista na lokalnom groblju gradske vlasti Leondinga odlučile su ukloniti nadgrobni spomenik Hitlerovih roditelja

Fotografija vijesti
Više o

Hitler

,

spomenik

,

neonacisti

,

groblje

Nadgrobni spomenik roditelja Adolfa Hitlera, Aloisa i Klare Hitler, na groblju u Leondingu na sjeveru Austrije, uklonjen je kako bi se izbjegle neonacističke komemoracije njemačkom diktatoru, izvješćuje u petak agencije, javlja Hina.

Nadgrobni spomenik uklonjen je 27. ožujka nakon dogovora predstavnika gradića iz Gornje Austrije i crkvenih dužnosnika s vlasnicom groba, neidentificiranom ženom koja je daljnja Hitlerova rođakinja s očeve strane, a koja je izjavila da ne želi da se grob zloupotrebljava.

Grob roditelja Adolfa Hitlera postao je mjesto hodočašća za krajnje desne skupine, doznaje se iz udruga za borbu protiv fašizma. Tako je na Sve svete 2011. netko ostavio vazu s natpisom "nikad zaboravljeni", na njemačkom "unvergeSSlich", prenosi AFP.

Gradonačelnik gradića Walter Brunner je kazao da se grob ne posjećuje stalno, ali da se "s vremena na vrijeme nešto dogodi".

Hitler je rođen 1889. u Braunau, nekoliko kilometara od Leondinga. Izvršio je samoubojstvo u Berlinu 30. travnja 1945., pred kapitulaciju Trećeg Reicha 8. svibnja.

30.03.2012. 17:03:39
Novi komentar
nužno
nužno