« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
GILLARD ILI ABBOTT

Australija: Konzervativci pobjeđuju laburiste?

Australski parlamentarni izbori potpuno su neizvjesni - konzervativci zasad imaju 71, a laburisti 69 zastupničkih mjesta

australija izbori
australija izbori (Getty Images)
Više o

kuran spaljivanje

,

George R. R. Martin

,

fantasy žanr

,

rođeni 23. srpnja

Parlamentarni izbori u Australiji potpuno su neizvjesni i u subotu se, nakon tri četvrtine prebrojanih glasova, čini kako ima izgleda da bi konzervativci Tonyja Abbotta neočekivano mogli pobijediti laburiste premijerke Julie Gillard.

Prema privremenim rezultatima, koje je objavila televizija ABC, konzervativci Tonyja Abbotta prešli su u vodstvo osvojivši 71 zastupničko mjesto, dok su laburisti Julie Gillard osvojili 69 mjesta. Nezavisni analitičari predviđaju da će na kraju od 150 zastupničkih mjesta konzervativci pod vodstvom liberala imati 73, laburisti 72, a bit će i pet nezavisnih zastupnika.

"Mislim da je očito da laburisti neće dobiti većinu", rekao je oporbeni liberalni zastupnik Nick Minchin.

Da bi dobio 76 zastupnika i većinu, Abbott mora od laburista uzeti 17 mjesta.

"Po svemu sudeći, mi ćemo pasti ispod (većine od 76 mjesta)", rekao je ministar vanjskih poslova Stephen Smith.

I laburisti i liberali stranke su političkoga centra i imaju slične vanjske politike pa bi se promjena vlasti malo osjetila izvan Australije.

Izbori su pokazali da laburisti ništa nisu dobili senzacionalnim dvorskim pučem u kojem je prije dva mjeseca smijenjen premijer Kevin Rudd. (hina/metro-portal)

21.08.2010. 18:49:09
Novi komentar
nužno
nužno