« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
50:50

Australija: Dvije najjače stranke imat će jednak broj zastupnika?

Vladajući laburisti premijerke Julie Gillard i konzervativci oporbenog čelnika Tonyja Abbotta mogli bi imati po 73 mjesta u 150-članom parlamentu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

kuran spaljivanje

,

fantasy žanr

,

Carigrad

Dvije najsnažnije australske stranke mogle bi nakon objave konačnih rezultata izbora održanih u subotu imati isti broj zastupničkih mandata, ocijenili su u ponedjeljak analitičari, dok prebrojavanje glasova još uvijek traje. Ugledni analitičar Antony Green ocijenio je, pozivajući se na kompjutersku projekciju izbornih rezultata, da će i vladajući laburisti premijerke Julie Gillard i konzervativci oporbenog čelnika Tonyja Abbotta imati po 73 mjesta u 150-članom parlamentu.

>> Australija: kKnzervativci pobjeđuju laburiste?

Objema će strankama za većinu nedostajati tri zastupnika. Kako se čini po sadašnjim projekcijama, preostala će četiri mjesta imati troje neovisnih zastupnika i jedan zastupnik Zelenih. Australsko izborno povjerenstvo trebalo bi objaviti konačne rezultate tek za tjedan dana ili kasnije, a prema dosad potvrđenim mandatima i laburisti i konzervativci su osvojili po 71 zastupničko mjesto.

Ni Gillard ni Abbott zasad ne spominju poraz i oboje se nadaju da će uspjeti sastaviti vladu uz podršku neovisnih kandidata ili Zelenih i dobiti većinu u parlamentu. Za 14 milijuna registriranih birača u Australiji glasovanje je obvezno. (hina/metro-portal)

23.08.2010. 11:24:00
Novi komentar
nužno
nužno