« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Atlantis stigao do Hubblea

Popravljaju se oštećenja

(Getty Images)
Više o

NASA

,

Atlantis

,

teleskop Hubble

Američki raketoplan Atlantis u srijedu je stigao do svemirskog teleskopa Hubble, koji je u orbiti 560 km nad Zemljom, i prihvatio ga robotiziranom rukom što će u idućih pet dana omogućiti njegovim astronautima da u 'svemirskim šetnjama' obave predviđene popravke i dogradnje na teleskopu, objavila je NASA.

"Houston, Atlantis. Hubble je stigao na palubu Atlantisa s robotiziranom rukom", javio je zapovjednik raketoplana Scott Altman u NASA-in centar u Houstonu.

Delikatan zahvat izveden je postupnim prilaženjem Atlantisa, kojim je Altman upravljao ručno, do Hubblea, pri brzini od 28.163 km/h.

Posada misije STS-125 obavit će pet svemirskih šetnji kako bi servisirala, zamijenila i obnovila Hubble, na posljednjem održavanju 19-godišnjeg svemirskog teleskopa predviđenom u programu 'shuttlea'. Prva svemirska šetnja predviđena je za četvrtak.

Inženjeri Američke svemirske agencije NASA nastavljaju analizirati fotografije snimljene u utorak, tijekom pregleda termičke oplate letjelice i svih vanjskih površina. Pregledom je pronađeno oštećenje na donjem dijelu desnog krila, kod spoja s trupom letjelice. Prema prvim procjename radi se o vrlo malom oštećenju koje ne izaziva zabrinutost, a iz zapovjedništva misije posada je obaviještena da nije potreban podroban pregled oštećenog dijela, objavila je NASA. (hina/metro-portal)

14.05.2009. 10:03:31
Novi komentar
nužno
nužno