« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
DA SE NE ZABORAVI

Atena prosvjeduje unatoč policijskoj opsadi

Obilježavanje obljetnice smrti Alexandrosa Grigoropulosa nastavljeno je uz povremene žestoke sukobe prosvjednika i policije

(Getty Images)
Više o

prosvjed

,

Atena

,

obljetnica smrti

,

Alexandros Grigoropoulos

Novi sukobi izbili su u ponedjeljak u Ateni između policije i nekoliko stotina mladih, na početku studentskog i učeničkog prosvjeda u znak sjećanja na Alexandrosa Grigoropulosa kojeg je prije godinu dana ubio grčki policajac.

Prva skupina je bacala kamenje na kordon interventnih policijskih snaga, prije nego što su rastjerani.

Devet osoba privedeno je dok je povorka prosvjednika od približno 5.000 osoba, prema policijskim izvorima, krenula put parlamenta.

Ostale skupine potom su se priključile povorci bacajući projektile na izloge i policajce koji su uzvratili suzavcem.

Prosvjed je nastavljen u miru, uz brojnu policijsku nazočnost, te se kretao prema središtu grada i Trgu Sintagma na kojem se nalazi parlament.

Ranije tijekom dana dvadesetak mladih bacalo je kamenje na pročelje policijske postaje u središtu Atene. Uhićene su dvije osobe u dobi od 15 i 18 godina.

Prema policijskim podacima, u nedjeljnim prosvjedima i sukobima u Ateni i velikim pokrajinskim gradovima ozlijeđeno je 26 policajaca i tri prosvjednika.

Približno 6.000 policajaca raspoređeno je od nedjelje u Ateni kao osiguranje prosvjeda sindikata, studentskih i ljevičarskih organizacija povodom obilježavanja smrti 15-godišnjeg Grigoropulosa. (hina/metro-portal)

07.12.2009. 15:50:36
Novi komentar
nužno
nužno