« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
TURSKA:

Armenija se mora povući iz Nagorno-Karabaha

Odmah nakon potpisivanja povijesnog sporazuma o otvaranju granica počela su uvjetovanja

(Getty Images)
Više o

Tayyip Erdogan

,

sporazum Armenija Turska

,

Nagorno-Karabaha

Turski premijer Tayyip Erdogan u nedjelju je izjavio da se Armenija mora povući iz azerbajdžanske pokrajine Nagorno-Karabaha da bi turski parlament prihvatio mirovni sporazum koji su potpisale Turska i Armenija.

"Turska ne može napraviti taj pozitivan korak prema Armeniji ako se Armenija ne povuče s azerbajdžanskog teritorija... Riješi li se to pitanje, onda će naš narod i naš parlament imati pozitivniji odnos prema tom protokolu i cijelom procesu", rekao je Erdogan na stranačkom kongresu u Ankari.

Turska i Armenija potpisale su u subotu sporazum o obnovi veza i otvaranju granice. Nesporazumi su do zadnjega časa sprečavali potpisivanje koje je kasnilo više od tri sata, pa se američka državna tajnica Hillary Clinton morala uključiti u intenzivne razgovore kako bi se stvar spasila.

Turski i armenski parlament moraju odobriti sporazum kojemu se protive nacionalisti na objema stranama. Protivi mu se i armenska dijaspora koja inzistira na tome da Turska prizna da je ubojstvom milijun i pol Armenaca u Prvome svjetskom ratu počinila genocid.

"Predat ćemo taj protokol parlamentu, a parlament mora vidjeti kakvi su odnosi između Armenije i Azerbajdžana da bi odlučio treba li protokol primijeniti", rekao je Erdogan. (hina/metro-portal)

11.10.2009. 19:52:37
Novi komentar
nužno
nužno