« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana
OSVRT

Arkadijski motivi u opusu Vladimira Vrljića Ankina

Arkadiju čini smisao života i ljepota prirode, opravdana svrha života u plemenitom ili oplemenjenom prostoru

Vladimir Vrljić Ankin
Vladimir Vrljić Ankin (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Vladimir Vrljić Ankin

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Vladimir Vrljić Ankin, autor impresivnog djela, izraziti kolorist, kontinuirano slika i danas u zagrebačkom atelijeru u središtu grada, okružen automobilima, bukom, tramvajima, glasnim razgovorima prolaznika, stvarajući brojne cikluse svojim specifičnim rukopisom i gustim nanosima razigranih boja.

Godinama radi na velikom ciklusu ulja na platnu, Paleta planete, kompleksni opus posvećen planeti na kojoj živi i diše, posvećen svim njezinim raznovrsnim licima iznenađujuće promjenljivosti i nepredvidljivosti, ali i krajobrazima iznimne ljepote i izazovne privlačnosti .

Vrljić slika i stvarne, postojeće krajolike ističući njihove osobitosti ali i nestvarne, izmaštane prostore koji izviru iz sna ali i same planete, tvoreći često sanjane krajolike Arkadije, sanjane i nedosanjane, naizgled dohvatljive, ali najčešće nedohvatnih obala.

Arkadiju čini smisao života i ljepota prirode, opravdana svrha života u plemenitom ili oplemenjenom prostoru.

Arkadija u ciklusu Paleta planete doima se sasvim stvarno, možda i jest tako ili je to možda samo san.

Izvrstan koloristički ciklus Vladimira Vrljića Ankina preplavljen živahnim bojama koje daju osebujni ton vitaliteta svim uljima u nizu na različitim formatima, od malih do srednjih i većih.

Piše: Miroslav Pelikan
01.08.2024. 12:05:00
Novi komentar
nužno
nužno