« Kultura
objavljeno prije 5 godina i 4 mjeseca
OSVRT

Arkadijski krajobrazi Denisa Kujundžića

Kujundžić najčešće slika kontinentalni prostor, presijecan vodotocima, planinama, jedva primjetljivim kućama, koje su gotovo savršeno uklopljene u okoliš...

Denis Kujundžić i njegovi krajobrazi
Denis Kujundžić i njegovi krajobrazi (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Denis Kujundžić

Denis Kujundžić, slikar iz Imotskoga, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je kompleksnog opusa, njegov je rad zapažen na nizu izložbi, ističe se karakterističnim rukopisom i koloritom.

Kujundžić najčešće slika kontinentalni prostor, presijecan vodotocima, planinama, jedva primjetljivim kućama, koje su gotovo savršeno uklopljene u okoliš, a iznad svega lebdi plavo bijelo nebo, nebeski pokrov iznad zelenila dolina.

Kujundžić, naravo, vrlo emotivno reagira na poticaje prirode, nastojeći ih prenijeti ( onako kako njegovo oko i srce vide i osjećaju) na platno, u ulju, iznimno se trudeći bljesak prirodnog kolorita sačuvati na svojim brojnim platnima, inspirirarnih stvarnim motivima iz njegovog neposrednog okruženja ali se spušta i prema moru, sjevernom i južnom dijelu, slikajući zanimljive mu teme.

Ponajprije od svih njegovih umjetničkih osobitosti valja istaknuti oblikovanje krajobraza, nastanak imaginacije koja neprijeporno ističe arkadijski karakter prostora, neponovljivu jednostavnost ljepote prirode, sačuvani okoliš u čijem središtu gotovo nevidljivo živi čovjek u simbiozi s naturom.

Kujundžićeve slike , obrađeni motivi, odišu ponosom i dostojanstvom, izvornom privlačnošću prostora koji se na sreću nije mnogo promijenio i u kojem je čovjeku dobro živjeti, baviti se poljoprivredom ili slikati, svejedno.

To je stvarno nestvarni prostor, to je Arkadija, to je mikro svijet u kome priroda i čovjek pripadaju jedan drugome.

Kujundžić se ne obazire na raznolike mondene likovne uplive, on slika iz srca, onako ga vidi i travu i vodu i drveće i planine i nebo, onako ga doživljava.

Njegov je kolor snažan ali odmjeren, pastozan i nježan.

Isto tako, Kujundžić slika kada osjeti potrebu za tim, ne proizvodi sustavno serije slika gotovo identične, njegova svaka slika iznimne je posebnosti.

Opus Denisa Kujundžića doista je jedinstven u aktualnoj hrvatskoj produkciji, živopisnog je i uzbuđujućeg kolora, fino tretiranih čovjeku bliskih motiva.

Piše: Miroslav Pelikan
23.12.2018. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno