« Zagreb
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
ARHIVALIJA MJESECA

Arhivalija za siječanj 2018.

Glavno tajništvo Predsjedništva Vlade NDH uputilo je u kolovozu 1942. visokim upravnim oblastima okružnicu kojom se požalilo na učestalo slanje anonimnih prijava državnim oblastima...

Anonimne prijave mučile su gradske službe
Anonimne prijave mučile su gradske službe (DAZ)
Više o

siječanj

,

arhivalija mjeseca

,

Državni arhiv u Zagrebu

,

DAZ

Anonimne prijave, HR-DAZG-233 Gradski dječji ambulatorij u Zagrebu, kut. 21

Glavno tajništvo Predsjedništva Vlade NDH uputilo je u kolovozu 1942. visokim upravnim oblastima okružnicu kojom se požalilo na učestalo slanje anonimnih prijava državnim oblastima.

Ovim anonimnim prijavama iznošeni su napadi protiv pojedinih službenika, privatnih osoba ili čak ureda i ustanova. Nakon provedenih izvida, gotovo redovito se ustanovljavalo da  su prijave podnešene iz mržnje, osvete i pakosti, a često puta iz neobaviještenosti o stvarnom stanju. Anonimne prijave su zadavale državnim oblastima suvišan posao, a oklevetanim osobama neugodnosti.  

Kako bi se stalo na kraj ovom nedostojnom i ružnom načinu bezimenog tužakanja, naređeno je da se bezimene prijave više ne uzimaju u postupak.

Onaj tko ima nešto stvarno iznijeti protiv pojedinih osoba, neka to iznese otvoreno i muževno sa svojim pravim potpisom, zanimanjem i mjestom stanovanja, kao i s pobližim podacima o eventualnim dokazima i svjedocima.

Gradsko poglavarstvo Zagreb ovu je okružnicu proslijedilo svim odjelima i ustanovama pod svojom nadležnošću.

Anonimne prijave mučile su gradske službe

02.01.2018. 14:17:00
Novi komentar
nužno
nužno