« Život
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci

Arheolozi pronašli groblje rimskih brodova

Dno malenog talijanskog otočića Ventotene godinama skrivalo tajnu

(Corbis)
Više o

groblje rimskih brodova

,

Ventotene

Skupina arheologa posebnim je sonarima za pretraživanje morskoga dna otkrila "groblje" pet drevnih rimskih brodova uz obale talijanskog otočića Ventotene.

Trgovački brodovi, koji potječu iz 1. stoljeća do 5. stoljeća prije Krista, leže na dubini većoj od 100 metara i među najdubljim su olupinama pronađenim na Mediteranu posljednjih godina, kažu stručnjaci.

Ventotene, dio arhipelaga smještenog na pola puta između Rima i Napulja na zapadnoj talijanskoj obali, povijesno je bio zaklon brodovima od nevremena u Tirenskome moru.

"Čini se da su se brodovi pokušali skloniti, ali u tome nisu uspjeli", rekao je Timmy Gambin, voditelj arheologa zaklade Aurora. "Na razmjerno malom prostoru imamo pet olupina... pravo groblje brodova", dodao je.

Oni su prevozili vino iz Italije, začine iz Španjolske i sjeverne Afrike te zagonetne metalne šipke iz Italije, koje su vjerojatno korištene u izradi spomenika ili oružja.

Zbog velike dubine, brodovi su stotinama godina netaknuti ležali na morskome dnu, no Gambin upozorava da sve popularnije ronjenje u dubokim vodama prijeti mediteranskim arheološkim nalazištima.

U rimsko je doba Ventotene, poznat kao Pandataria, služio kao egzil osramoćenim rimskim plemenitašicama. Car August tamo je zbog preljuba poslao svoju kćer Juliju, a u 20. stoljeću fašistički diktator Benito Mussolini iskoristio je nepristupačni otok kao zatvor za političke protivnike.

Izvor: Hina

24.07.2009. 13:18:14
Novi komentar
nužno
nužno