« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
ZAKONI, ZAKONI ...

Argentina zabranila uvoz iPhonea i BlackBerryja

Ostali veliki proizvođači smartphonea neće biti pogođeni novim zakonom jer imaju svoje tvornice u Argentini

Najpopularniji smartphoni ne mogu se kupiti u Argentini
Više o

iPhone

,

BlackBerry

,

zabrana uvoza

Argentina je već dulje vrijeme prilično inovativna u svojim naporima da gospodarstvo napokon dovede na zelenu granu. Svađe s MMF-om i Svjetskom bankom traju oduvijek, i Argentinci obično pobjeđuju, no sada su nadmašili sebe.

Naime, privremeno je zabranjen uvoz elektronike koja nije proizvedena u Argentini. To bi zvučalo prilično sumanuto na prvi pogled, no kako Nokia, Samsung, Motorola, Microsoft i ostali velikani tržišta imaju svoje tvornice i proizvodnju softvera u Argentini, tako da su stvarni gubitnici Apple i RIM, koji trenutno zajedno drže 60 posto tržišta pametnih telefona.

Kako su zakonodavci uvidjeli da im prethodno donešen propis o 20.48% uvoznih davanja na uvoz elektroničke robe, koji je uz PDV od 21% već napravio dobar nered na tržištu mobitela, ovaj zadnji potez vjerojatno će izbaciti RIM i Apple potpuno iz igre.

Da ne bi ispalo da imaju nešto protiv uvoza elektronike, Argentinci su poručili da će skinuti zabranu uvoza kad gospodarstvo pokaže značajne pomake na bolje, no to će u ovim vremenima značiti par godina u najboljem slučaju.



29.12.2011. 21:52:00
Novi komentar
nužno
nužno