« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
VAN ROMPUY

Arbitražni sporazum dokazuje da se bilateralna pitanja mogu riješiti u europskom duhu

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy i slovenski premijer Pahor izrazili su zabrinutost najnovijim događajima na sjeveru Kosova

(Getty Images)
Više o

Kosovo

,

Borut Pahor

,

arbitražni sporazum

,

Herman van Rompuy

"Još se ne može reći je li riječ o izoliranim izgredima ili sustavnoj politici, a Slovenija će svakako nastojati da prevlada dijalog", rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare s Van Rompuyem nakon sastanka na kojem je bilo riječi o stanju u regiji i događajima u Kosovskoj Mitrovici, gdje je bilo mrtvih i ranjenih.

Van Rompuy je novinarima nakon sastanka rekao da u regiju dolazi s tri poruke. Prva je, po njegovim riječima, da je budućnost europskog jugoistoka u euroatlantskim organizacijama, druga da su potrebni i unutarnji i regionalni napori kako bi tranzicija u regiji tekla bez teškoća, a treća da su u tome bitni mir, stabilnost i traženje rješenja.

Van Rompuy je rekao da podupire nastojanja slovenskog premijera u jačanju regionalne suradnje, što je važno i zbog budućeg širenja EU-a, te pozdravio rezultat referenduma o arbitražnom sporazumu na kojemu su taj sporazum poduprli i slovenski građani.

"Arbitražni sporazum dokazuje da se bilateralna pitanja mogu riješiti u europskom duhu", rekao je Van Rompuy, a Pahor je izrazio uvjerenje da bi na tom putu Sloveniju i Hrvatsku mogle slijediti i ostale države u regiji s međusobnim otvorenim pitanjima.

Pahor je u izjavi novinarima nakon sastanka s predsjednikom EU-a rekao da je gosta obavijestio i o još nekim otvorenim pitanjima u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom, izrazivši nadu da bi rješenje moglo biti nađeno na njegovu sastanku s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Dubrovniku na Croatia Summitu.

Pahor je nedavno izjavio kako se nada da će do kraja hrvatskih pristupnih pregovora biti riješeno pitanje štediša Ljubljanske banke i ponovna djelovanja te banke u Hrvatskoj jer Slovenija smatra kako bi onemogućivanje njezina djelovanja u Hrvatskoj moglo biti u suprotnosti s europskim pravilom o slobodi kretanja kapitala. Smatra se da se nedjelovanje te banke u Hrvatskoj zbog stare devizne štednje, što Slovenija drži sukcesijskim pitanjem, može protumačiti kao diskriminiranje Slovenije na hrvatskom bankovnom tržištu. Van Rompuy bi u tijeku turneje trebao posjetiti i Zagreb i Beograd. (hina/metro-portal)

05.07.2010. 15:54:15
Novi komentar
nužno
nužno