« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
DANILO TUERK:

Arbitraža mora odrediti kontakt Slovenije s otvorenim morem

Slovenski predsjednik kaže kako su tvrdnje oporbe da će Slovenija izgubiti status pomorske države neutemeljene

Danilo Tuerk arbitražni sporazum
Danilo Tuerk arbitražni sporazum (Getty Images)
Više o

Janez Janša

,

Borut Pahor

,

Danilo Tuerk

,

granični spor

,

Slovenija otvoreno more

,

arbitražni sporazum

Zadaća budućeg arbitražnog suda, koji će odrediti kopnenu i morsku granicu između Hrvatske i Slovenije, jest i određivanje kontakta Slovenije s otvorenim morem jer su se dvije zemlje tako dogovorile, ustvrdio je u četvrtak slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Zbog toga što arbitraža ima zadaću odrediti kontakt Slovenije s otvorenim morem potpuno su neutemeljene tvrdnje slovenske oporbe da će Slovenija izgubiti status pomorske države, izjavio je Tuerk.

"To nije točno jer će nakon rješenja spora arbitražom pomorski status Slovenije biti jači nego sada", izjavio je slovenski predsjednik. "Arbitražnim sporazumom Slovenija svoj pomorski status učvršćuje i jača, a ništa ne gubi", dodao je.

Reagirajući na izjavu bivšeg premijera Janeza Janše kako je u svom udžbeniku o međunarodnom pravu Tuerk ranije tvrdio da je Slovenija "zemljopisno prikraćena" država i da nema izlaz na otvoreno more, Tuerk je rekao da je u knjizi zapravo tumačio status obalnih država koje su prikraćene u smislu mogućnosti proglašenja gospodarske zone na moru. To su države čija je obala kraća od 100 kilometara i koje su ovisne o uvozu ribe, poput Slovenije. No, to se nije odnosilo na kontakt Slovenije s otvorenim morem, tvrdi slovenski predsjednik.

Prema Tuerkovoj procjeni, arbitražni bi sud nakon početka rada mogao donijeti presudu u roku od dvije do tri godine.

Tuerk vidi tri načina na koji arbitraža može dati Sloveniji kontakt s otvorenim morem. Prvi je da se pojas hrvatskih teritorijalnih voda do talijanskih voda proglasi otvorenim morem, drugi način je uspostava morskog koridora, odnosno "dimnjaka", slično rješenju iz tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan, a treći je da se taj morski prostor proglasi kondominijem pod zajedničkom upravom Slovenije i Hrvatske.

"Svako od ta tri rješenja za Sloveniju je bolje od zadržavanja sadašnjeg statusa quo i nesmetanog prolaza do otvorenog mora", rekao je Tuerk. Jasno je da će arbitraža morati odrediti i kontakt Slovenije s otvorenim morem, jer u suprotnom ne bi ispunila zadaću i zbog koje se osniva, dodao je.

Komentirajući izjavu ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara da bi se Slovenija žalila na arbitražnu presudu ako ona ne bi uključila kontakt Slovenije s otvorenim morem, Tuerk je rekao da mu se takva situacija uopće ne čini realnom, ali da bi u tom slučaju Slovenija prema arbitražnom sporazumu mogla osporavati takvu presudu.

Na prijedloge oporbe da treba odustati od arbitraže i započeti nove pregovore s Hrvatskom, Tuerk je rekao da mu se to ne čini posebno realnim, osobito nakon što su arbitražni sporazum ratificirala oba parlamenta. (hina/metro-portal)

20.05.2010. 17:57:48
Novi komentar
nužno
nužno