« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
UZOR EUROPA

Arapske zemlje se sve više okreću nuklearnoj energiji

Civilne nuklearne projekte najavilo je više bliskoistočnih zemalja koje kao glavni argument navode ograničene energetske izvore

Arapske zemlje se sve više okreću nuklearnoj energiji
Arapske zemlje se sve više okreću nuklearnoj energiji (Getty Images)
Više o

Egipat

,

Jordan

,

Saudijska Arabija

,

Iran

,

nuklearna energija

,

arapske zemlje

Po uzoru na Egipat sve se više bliskoistočnih država okreće nuklearnoj energiji zbog rasta cijena električne energije, gospodarskog i demografskog rasta, no također i zbog nuklearnog programa Islamske Republike Irana.

Civilne nuklearne projekte najavilo je više bliskoistočnih zemalja, koje kao glavni argument navode ograničene energetske izvore s jedne strane, a povećanu potrebu za energijom s druge. No, stručnjaci kažu da to nije jedini razlog.

"Općenito, želja za izgradnjom nuklearnih elektrana jača je od gospodarskih čimbenika, jer postoje i strateški razlozi", tvrdi Leila Benali iz društva za istraživanje energetike u Cambridgeu. "To su sigurnosni razlozi. Kada je Iran svijetu objavio svoj nuklearni program, postalo je jasno da će u nekom trenutku i druge države u regiji slijediti njegov primjer, bilo zbog ugleda, bilo zato da i one imaju sredstvo odvraćanja", rekla je Benali.

Egipat, najmnogoljudnija arapska zemlja koja danas ima 80 milijuna stanovnika, dvostruko više nego prije 30 godina, planira izgraditi četiri nuklearne elektrane do 2030. godine. U Egiptu raste potreba za električnom energijom (6 do 7 posto do 2013., po procjeni Svjetske banke), a njegove zalihe nafte i plina iscrpit će se za 30 godina. Kraljevina Jordan pokriva uvozom 95 posto svojih energetskih potreba i potpisala je niz civilnih nuklearnih projekata s Japanom, Francuskom, Kinom, Južnom Korejom, Kanadom i Rusijom.

Jordan je jedna od zemalja s najsiromašnijim zalihama pitke vode i zato planira do 2015. izgraditi nuklearku radi proizvodnje električne energije i desalinizacije vode. Haled Tukan iz jordanskog povjerenstva za nuklearnu energiju napominje da je interes za nukelarnu energiju u regiji vezan uz visoku cijenu nafte pa države koje nemaju vlastitih izvora traže alternativu.

Zanimljivo je, međutim, da i naftom bogate monarhije Perzijskog zaljeva, kao što su Kuvajt, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, biraju nuklearnu energiju. Emirati su odabrali južnokorejskog partnera za gradnju četiriju nuklearnih centrala vrijednih 20,4 milijarde dolara. Četiri nuklearne centrale planira graditi i Kuvajt u idućih 20 godina. Taj emirat je zbog rekordnih temperatura u lipnju imao kvarove i prekide u isporukama struje. Saudijska Arabija, koja raspolaže petinom svjetskih zaliha nafte, planira gradnju jedne nuklearke, a službeno je objašnjenje kako želi svoje energetske izvore učiniti raznolikijima. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 09:30:00
Novi komentar
nužno
nužno