« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
EGIPAT

Arapske zemlje pozdravljaju svrgavanje Mursija

Europska unija pozvala je u četvrtak da se što prije ponovno uspostavi demokracija u Egiptu, nakon što su oružane snage svrgnule predsjednika Mohameda Mursija

Vojska trenutno drži Mursija
Vojska trenutno drži Mursija (Arhiva)
Više o

Egipat

,

vojni udar

,

Trg Tahrir

,

Muhamed Mursi

'Tražim od svih strana da se hitno vrate demokratskom procesu, što uključuje i održavanju slobodnih i poštenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora i usvajanju ustava što treba učiniti na potpuno uključiv način, kako bi se omogućilo zemlji da završi demokratsku tranziciju', kazala je visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u priopćenju.

Naglasila je važnost poštivanja temeljnih prava i pravne države, te pozvala na maksimalnu suzdržanost svih strana.

'U njihovim prosvjedima brojni Egipćani izrazili su duboke frustracije i legitimne strahove', rekao je glavni tajnik UN-a Ban ki-Moon kojeg navodi njegov glasnogovornik Martin Nesirky. 'Istovremeno, miješanje vojske je zabrinjavajuće', dodao je.

Francuska je pak 'primila na znanje' najavu Egipta o novim izborima nakon tranzicijskog razdoblja, rekao je u srijedu šef diplomacijeLaurent Fabius, ubrzo nakon što je vojska svrgnula Mursija i stavila ustav van snage.

'U vrlo pogoršanoj situaciji i ekstremnim napetostima u Egiptu, najavljeni su novi izbori nakon tranzicijskog razdoblja. Francuska to prima na znanje', rekao je Fabius u priopćenju. Francuska želi da se promjene pripreme uz poštivanje građanskog mira, pluralizma, pojedinačnih sloboda i uz prihvaćanje demokratske tranzicije kako bi egipatski narod mogao slobodno izabrati svoje vođe i svoju budućnost, rekao je

Zemlje Perzijskog zaljeva pozdravile su svrgavanje Muhameda Mursija, javio je Reuters. Saudijska Arabija čestitala je čelniku egipatskog ustavnog suda Adli Mansuru, koji je imenovan novim čelnikom. Ujedinjeni Arapski Emirati također su pozdravili promjene u Egiptu, dok zasad nema reakcije iz Katara.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je duboku zabrinutost zbog svrgavanja predsjednika Muhameda Mursija i pozvao na hitni povratak demokratski izabranoj civilnoj vlasti, ali se suzdržao od osude egipatske vojne intervencije.

'Duboko smo zabrinuti zbog odluke egipatskih oružanih snaga da svrgnu predsjednika Mursija i stave ustav van snage', kaže se u pisanoj izjavi Baracka Obame.

U njoj je Obama kazao da je zatražio od relevantnih američkih agencija da razmotre implikacije vojne intervencije kako bi se vidjelo hoće li ona imati ikakav utjecaj na američku pomoć. Kad bi se pokazalo da se radi o vojnom udaru kojim je svrgnuta demokratski izabrana vlast, SAD bi morale u skladu sa svojim zakonom ukinuti svaku pomoć.

Obama je također zatražio od egipatske vojske da ne pribjegava proizvoljnim uhićenjima Mursija i njegovih pristaša.

'Tijekom ovog razdoblja nesigurnosti, očekujemo od vojske da osigura da se zaštite prava svih muškaraca i žena u Egiptu, uključivo pravo na mirno okupljanje te na slobodna i poštena suđenja pred civilnim sudovima', rekao je.

'Pozivam egipatsku vojsku da djeluje brzo i odgovorno kako bi se što prije puna vlast vratila demokratski izabranoj vlasti i to kroz uključiv i transparentan proces', dodao je.

Američki odgovor na događanja u Egiptu mogao bi značiti, ocjenjuje agencija Reuters, da je Washington možda spreman prihvatiti potez vojske kao način okončanja političke krize.

Sjedinjene su Države u srijedu naredile evakuaciju svojeg veleposlanstva u Kairu, nekoliko sati nakon što je vojska svrgnula Mursija. Već prije nekoliko dana State Department odobrio je diplomatskom osoblju čija nazočnost nije bila nužna da napusti zemlju.

04.07.2013. 11:56:00
Novi komentar
nužno
nužno