« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Arapska liga ogorčena sukobima između Palestinaca

Hamas optužuje Fatah za bombaški napad

Pripadnici Hamasa pokazuju novinarima oružje navodno oduzeto klanu Helis u Gazi
Pripadnici Hamasa pokazuju novinarima oružje navodno oduzeto klanu Helis u Gazi (AFP)
Više o

Gaza

,

Hamas

,

sukob

,

Arapska liga

,

Fatah

,

Mahmud Abbas

,

Mohammed Sobeih

Arapska liga u nedjelju je izrazila "tugu" i "bijes" zbog međupalestinskih sukoba u kojima je u subotu devet osoba ubijeno i 20-ak ranjeno te pozvala na trenutačni prekid sukoba u Gazi kamo su se, prenose agencije, u nedjelju počeli vraćati protjerani pripadnici Fataha.

Panarapska organizacija sa sjedištem u Kairu traži da se "odmah prekine oružani sukob među braćom na palestinskim područjima", rekao je Mohammed Sobeih, zamjenik glavnog tajnika Arapske lige.

Sobeih je pozvao "sve strane da prekinu tu lakrdiju koja će imati teške posljedice za palestinsku stvar", izrazivši "tugu, bijes i zabrinutost" Lige, javlja agencija AFP.

Sukobi u kojima su u subotu sudjelovale snage pokreta Hamasa, koji nadzire pojas Gaze, te pokreta Fatah kojemu je načelu palestinski predsjednik Mahmud Abbas, odnijeli su najveći broj žrtava otkako je Hamas preuzeo vlast u lipnju 2007.

Većina od 80 Fatahovih pristaša koji su tijekom vikenda došli u Izrael bježeći pred Hamasovim progonom, bit će vraćena u u nedjelju u pojas Gaze, izjavili su izraelski i palestinski čelnici, javlja agencija AP.

Pripadnici teško naoružanog klana u Gazi, povezanog s Fatahom, u subotu su pod paljbom prebjegli u Izrael nakon Hamasova napada na njihove obiteljske kuće u kojemu je devet osoba ubijeno i devedesetak ranjeno.

Skupina od tridesetak ljudi već je vraćena u Gazu u nedjelju ujutro, a ostali bi trebali slijediti. Izraelske vlasti objavile su da će ranjenicima dopustiti da ostanu u izraelskim bolnicama.

Hamasov napad dio je žestoke ofenzive koju je potaknula još nerazjašnjena eksplozija 25. srpnja, u kojoj su ubijena petorica Hamasovaca i šestogodišnja djevojčica. Hamas je za napad optužio Fatah i počeo hvatati pripadnike suparničke skupine. Fatah je odbacio optužbe i uzvratio protunapadima na Hamas na Zapadnoj obali. (HINA)

03.08.2008. 20:45:38
Novi komentar
nužno
nužno