« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
ISTRAGA

Apple pod istragom zbog trustovske politike

Istraga proizlazi dijelom iz tvrdnje da Apple koristi svoju dominaciju kako bi odvratio velike izdavače od davanja ekskluzive konkurentima

(Wikipedia)
Više o

Apple

,

istraga

,

Amazon

,

Droid Bionic

Američko Ministarstvo pravosuđa  navodno vodi istragu protiv Applea zbog trustovske prakse koju koristi tvrtka iTunes Music Store. Istraga proizlazi dijelom iz tvrdnje da Apple koristi svoju dominaciju na tržištu digitalne glazbe kako bi odvratio velike izdavače od davanja ekskluzive najvećem konkurentu, Amazon MP3 Storeu, prenosi New York Times.

Apple's iTunes drži oko 69 posto udjela u prodaji digitalizirane glazbe u SAD-u što je gotovo devet puta više nego kod Amazona, koji ima osam posto udjela. Do sada je Ministarstvo pravosuđa  navodno razgovaralo s djelatnicima diskografskih kuća i ostalim internetskim glazbenim tvrtkama, ali ni Apple ni Amazon, baš kao niti Ministarstva pravosuđa nisu htjeli komentirali istragu.

Antitrustovska istrage dolazi samo tjedna nakon što je Lala, glazbeni servis koji je Apple kupio u prosincu 2009, priopćiila da će se zatvoriti 31. svibnja, šest mjeseci nakon što ju je Apple kupio. U vrijeme kupnje,govorilo se da je Apple kupio Lalu, koja je prethodno surađivala s Appleovim konkurentima poput Googlea, u svrhu razvijanja i prilagodbe tehnologija Lale za iTunes.

Apple je malo olabavio svoju poziciju u posljednjih nekoliko godina, dopuštajući konkurentima  kao što su Rhapsody i Pandora da  razviju aplikacije za Appleove uređaje poput iPhonea. Savezna komisija za tržišno natjecanje, također navodno istražuje Appleova pravila za programere koji stvaraju aplikacije za Appleove mobilne uređaje nakon što se Adobe, kreator Flasha, požalio na Appleovu praksu.

27.05.2010. 16:44:11
Novi komentar
nužno
nužno