« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
EKIPA IZ NOĆNE MORE

Apple napokon objavio popis dobavljača

Apple ovog vikenda je po prvi put objavila strogo čuvani popis svojih dobavljača, a dobar dio ovih tvrtki ne drži se propisa o humanim uvjetima rada

Ekipa je sve samo ne iz snova
Više o

Apple

,

Foxconn

,

Tim Cook

,

dobavljači

Appleovi iPodovi, iPadovi i iPhoneovi statusni su simboli za koje su potrošači diljem svijeta spremni izbrojati i više nego što bi morali platiti za neki konkurentski proizvod sličnih karakteristika. Apple je kult i ljudi na čelu ove tvrtke to dobro znaju. I to isto tako dobro znaju iskoristiti znajući da će fanatični poklonici marke s jabukom u logu biti spremni platiti i više nego što si smiju priuštiti.

Objavljena tajna

No isto tako je već odavno poznato da visokostilizirani i sofisticirani proizvodi dobrim dijelom nastaju pod uvjetima koji s filozofijom slobodnog i kreativnog konzumenta 21. stoljeća, kakvom se Apple obraća, nemaju previše zajedničkog. Medijski napisi o neljudskim radnim uvjetima, plaćama ispod lokalnih standarda i manjak sigurnosnih standarda u (mahom azijskim) pogonima dobavljača dijelova za Appelove proizvode i dosad su s vremena na vrijeme uzbunjivali javnost. No Apple do sada na ove napise ili nije reagirao ili ih je pokušavao opovrgnuti. Daljnja strategija su bile i tvrdnje kako Apple nema utjecaja na lokalne dobavljače.

Tim više je iznenadilo prioopćenje koje je ovog vikenda dospjelo u vodeće svjetske novinske agencije. U njemu novo vodstvo Applea na čelu s Timom Cookom prekida s dosadašnjom tradicijom komunikacije ove tvrtke s javnošću i to u dva segmenta. Prvo, Apple je objavio listu od 156 dobavljača koja je dosad bila čuvana poput vojne tajne. I drugo: Apple je priznao da u dobrom dijelu tih tvrtki nešto nije u redu kad su u pitanju prava radnika i radni uvjeti. Tako se samo 38 posto dobavljača pridržava normi o maksimalnom radnom tjednu od 60 radnih sati i zajamčenim jednim slobodnim danom.

Nova transparentnost

Nadalje, jednoj trećini dobavljača se predbacuje neodgovoran tretman opasnih materijala i otpada, a jedna trećina se ne pridržava propisanih mjera zaštite na radu. U nekim slučajevima interna Appleova kontrola je čak naišla na 6 slučajeva gdje je prekršen zakon o zabrani rada mlađih od 16 godina.

Apple je priopćio da će pokrenuti postupak kako bi se u sljedeće dvije godine otklonili nedostaci s liste. "Još mnogo toga treba biti učinjeno", rekao je Tim Cook. Promatrači procjenjuju kako je najnovija inicijativa iskrenosti i transparentnosti dio politike nasljednika Steva Jobsa. Cook je odmah nakon smrti utemeljitelja Applea najavio da će Apple učiniti transparentnijim.

Njegov prethodnik je naime bio zagovornik metode: što manje dospije u javnost, to bolje. Apple je posljednjih godina često kritiziran zbog nehumanih uvjeta rada u pogonima svojih dobavljača. Pritom je posebice negativno u oči upala tajvanska tvrtka Foxconn u čijim je kineskim pogonima došlo do velikog broja samoubojstava radnika.

Piše: Nenad Kreizer / DW
17.01.2012. 16:41:00
Novi komentar
nužno
nužno