« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
SVAKA ČAST

Apple najvrjednija tvrtka u povijesti?

U slučaju uspješnog predstavljanja iPhone 5 na konvenciji 12. rujna, vrlo je vjerojatno da će dionica Applea još više porasti

Apple je nadmašio Microsoft
Apple je nadmašio Microsoft (Arhiva)
Više o

Apple

,

iPhone 5

,

tržišna kapitalizacija

,

cijena dionice

,

najvjrednija tvrtka

Informatički divovi u ovo tehnološko doba, logično, vode bitku za najveću tvrtku po tržišnoj kapitalizaciji u povijesti. Na tron je ovih dana zasjeo Apple čija je dionica narasla na 664.75 dolara, što u konačnici daje tržišnu kapitalizaciju od 623.14 milijardi dolara.

Do sada je rekord držao ljuti neprijatelj Microsoft koji je zadnjih dana 1999. godine vrijedio 620.58 milijardi dolara. Iako je Microsoftu vrijednost pala gotovo trostruko, na 257 milijardi dolara, zapravo je rekord još uvijek njihov ako se uračuna inflacija u ovih trinaest godina. No, pravi pobjednik kojeg će teško nadmašiti je IBM čija je tržišna kapitalizacija 1967. godine bila 1.3 trilijuna dolara!

Apple je svojim probojem na kinesko tržište i najavljenim novim gadgetima, od iPhone 5 preko mini iPada i iTV-a ponovno vratio povjerenje ulagača koji uz to vjeruju kompaniji koja ima nevjerojatnih 100 milijardi dolara gotovine.

U slučaju uspješnog predstavljanja iPhone 5 na konvenciji 12. rujna, vrlo je vjerojatno da će dionica Applea još više porasti.

21.08.2012. 08:04:00
Novi komentar
nužno
nužno