« Hi-tech
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
WOW!

Apple je prvi probio 2 milijarde vrijednosti

Tehnološki div Apple prva je američka kompanija čija je tržišna kapitalizacija premašila 2.000 milijardi dolara, nakon strelovitog rasta u proteklih šest mjeseci

Strašne brojke
Strašne brojke (Arhiva)
Više o

Apple

,

vrijednost

Vrijednost Applea vrtoglavo je porasla pod dirigentskom palicom izvršnog direktora Tima Cooka, koji je preuzeo upravljanje kompanijom nakon smrti suosnivača Stevea Jobsa u 2011. godini,

Prije Cooka Appleove su dionice vrijedile 50 dolara a danas se njima trguje po cijeni većoj od 400 dolara, što se može pripisati solidnim rezultatima App Storea i snažnoj prodaji uređaja poput iPhone-a, a u novije vrijeme i satova i sličnih uređaja.

Godine 2018. Apple je postao prva američka kompanija čija je tržišna kapitalizacija premašila 1.000 milijardi dolara.

Krajem ožujka cijena njegove dionice potonula je na 224 dolara pod pritiskom vala rasprodaja u jeku epidemije koronavirusa. Potom se snažno oporavila i u srijedu je u jednom trenutku dosegnula rekordnih 468,65 dolara da bi se u vrijeme zatvaranja tržišta stabilizirala na 462,83 dolara.

Apple se tako svrstao među tvrtke najzaslužnije što je američki burzovni indeks S&P 500 ovog tjedna dosegnuo rekordnu razinu u vrijeme zatvaranja tržišta.

Cijene dionica tehnoloških tvrtki postojano rastu dok drugi sektori bilježe slabije rezultate, što rezultira neravnomjernim oporavkom tržišta u kontekstu velikih problema u američkom gospodarstvu, uključujući dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti.

I ostale američke tvrtke s tržišnom kapitalizacijom većom od 1.000 milijardi dolara redom su iz tehnološkog sektora - riječ je o Amazonu, Microsoftu i Googleovoj matičnoj tvrtki Alphabetu. Facebookova iznosi oko 750 milijardi dolara.

Tržišnu kapitalizaciju od 2.000 dolara dosegnuo je prošle godine i naftni gigant Saudi Aramco, čijim se dionicama trguje u Rijadu. Otada je pala oko 10 posto i Aramco trenutno zaostaje za Appleom po tržišnoj kapitalizaciji.

21.08.2020. 12:30:00
Novi komentar
nužno
nužno