« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
duga mračna noć

Antun Vrdoljak se vraća na HTV?

Iako je Vrdoljak u mogućem sukobu interesa, HDZ ga je kandidirao za člana Programskog vijeća HRT-a

(Tomislav Janković/Cropix)
Više o

Nenad Stazić

,

Semina Lončar

,

Antun Vrdoljak

,

Programsko vijeće HRT-a

,

Sanja Modrić

,

Antun Vujić

,

Vladimir Paar

,

Nada Gaćešić-Livaković

Antun Vrdoljak trebao bi se ovog mjeseca vratiti na HRT i to kao član Programskog vijeća.

23. rujna na rasporedu je sjednica Sabora na kojoj bi Odbor za informiranje, informatizaciju i medije trebao zamijeniti pet članova Vijeća kojima ističe mandat, prenosi tjednik Globus.

Za slobodnih pet mjesta pristigla je čak 51 prijava, a osim Vrdoljaka su se prijavili novinarka Novog lista Sanja Modrić, aktivistica za ljudska prava Semina Lončar, akademik Vladimir Paar, glumica Nada Gaćešić-Livaković i mnogi drugi.

Vrdoljak je izjavio da se on osobno nije ni za što kandidirao, nego ga je istaknuo HDZ. Njegov izbor za Programsko vijeće ne bi bio sporan da on nije ugovorno vezan za HTV, za koji upravo završava serijal dokumentaraca o Titu za kojeg je primio avans od 2,5 milijuna kuna.

Na ovaj mogući sukob interesa upozorio je Antun Vujić, bivši ministar kulture. Vrdoljak na to odgovara da ga Vujić napada još od 1971.

Prema Zakonu, članovi Vijeća trebaju biti javni djelatnici, ne mogu biti državni dužnosnici, zaposlenici HRT-a, osobe koje su u radnom odnosu ili obavljaju bilo koje druge poslove u konkurentskim tvrtkama, kao ni osobe koje obavljaju poslove zbog kojih bi moglo doći do sukoba interesa.

Ipak, iako članovi Vijeća ne mogu postati zaposlenici HRT-a, statut ne spominje izričito i osobe posredno povezane s tom kućom. Ukratko, zaposlenik koji od HRT-a prima plaću od 5.000 kuna je u potencijalnom sukobu interesa, dok suradnici HRT-a koji s kućom potpisuju ugovore teške milijune kuna to možda nisu.

O izboru članova Vijeća odlučuje saborski Odbor na čijem je čelu SDP-ovac Nenad Stazić. S obzirom da većinu u Odboru ima HDZ, vrlo je vjerojatno da će stranačkim nadglasavanjem automatski u Vijeće biti izabrani Vrdoljak i Gaćešić-Livaković.

16.09.2009. 11:48:09
Novi komentar
nužno
nužno