« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
USKRAĆIVANJE INFORMACIJA

Antikorupcijsko vijeće tražit će očitovanje od Državne revizije

Buru je podiglo nepotpuno izvješće saborskim zastupnicima o nabavi 39 vojnih kamiona.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić, CROPIX)
Više o

Sabor

,

Ana Lovrin

,

Željko Jovanović

,

pristup informacijama

,

Šima Krasić

,

antikorupcijsko vijeće

,

državna revizija

,

uskraćivanje informacija

,

nabava vojnih kamiona

,

afera vojni kamioni

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović najavio je danas da će na temelju očitovanja od Državnog ureda za reviziju u vezi nabavke vojnih kamiona sazvati sjednicu antikorupcijskog vijeća koje će potom zauzeti svoje zaključke.

Jovanović je nakon sjednice antikorupcijskog vijeća rekao novinarima da će od državne revizorice Šime Krasić zatražiti očitovanje na medijske navode da su saborski zastupnici dobili izvješće koje nije imalo sve podatke i koje im nije omogućilo da donesu odluku o nepravilnostima nabave 39 vojnih kamiona.

"Ne mogu vjerovati da se uskraćuju informacije, što onda obični građani mogu dobiti kada po Zakonu o pravu na pristup informacijama traže informacije vezene uz neke svoje probleme", kazao je Jovanović. Dodao je da će Vijeće na temelju očitovanja revizorice Šime Krasić Vijeće održati sjednicu i nakon toga zauzeti svoje stavove.

Članica Vijeća Ana Lovrin smatra da bi o tome trebao raspravljati Hrvatski sabor. "Radi se eventualno i navodno o uskraćivanju neke dokumentacije svim saborskim zastupnicima i smatram da to zavređuje raspravu u Saboru", rekla je Lovrin.

Državni ured za reviziju danas je u vezi napisa u medijima o nabavci vozila u Ministarstvu obrane RH priopćio da, prema standardima i praksi državnih revizija u svijetu, Hrvatskom saboru dostavlja izvješća o obavljenim revizijama u skraćenom obliku, koja sadrže osnovne podatke o subjektu revizije, te nalaz i mišljenje u cijelosti.

Prilikom rasprave o izvješćima u Hrvatskom saboru, naglašava se činjenica da cjelovita izvješća sadrže oko 20.000 stranica godišnje, da se u skraćenim izvješćima daje sve što je od utjecaja na poslovanje subjekta i izražavanje mišljenja, te da se izvješća o obavljenim revizijama dostavljaju svim mjerodavnim državnim tijelima, kao i svim zainteresiranima na njihovo traženje", navodi se u priopćenju iz Državnog ureda za reviziju.

Antikorupcijsko vijeće prihvatilo je danas izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u Ministarstvu regionalnog razvoja, dok isto izviješće nije prihvaćeno za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Od tog Ministarstva zatraženo je da izvješće dopuni pitanjima iz rasprave te da napravi dodatnu analizu poslovanja državnih tvrtki kojima upravlja i da te tvrtke naprave antikorupcijske akcijske planove. (hina/metro-portal)

15.04.2009. 16:14:57
Novi komentar
nužno
nužno