« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
OTVARANJE SLUČAJA

Ante Jelavić odgovoran za ubojstvo Joze Leutara?

U atentatu počinjenom u Sarajevu u ožujku 1999. godine Leutar je teško ranjen da bi kasnije od ozljeda preminuo u sarajevskoj bolnici

(Ronald Gorsic / CROPIX)
Više o

Ante Jelavić

,

Mario Miličević

,

Jozo Leutar

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu zatražilo je pomoć hrvatskog pravosuđa kako bi se dodatno provjerio iskaz što ga je na Županijskom sudu u Zagrebu dao Mario Miličević, tvrdeći kako je Ante Jelavić odgovoran za ubojstvo bivšeg doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara, prenose u četvrtak bosanskohercegovački mediji.

Glasnogovornica sarajevskog tužiteljstva Jasmina Iftić potvrdila je kako je takav zahtjev već proslijeđen u Zagreb u ime tužitelja Branka Šljivara zaduženog za "slučaj Leutar".

"Pravosudna tijela u Hrvatskoj trebaju dostaviti odgovarajuće zapisnike iz postupka koji se vodio pred njihovim sudom. Tužiteljstvo će analizirati dokumentaciju i donijeti odluku o daljnjim koracima", izjavila je Iftić kako je citira "Dnevni avaz".

Mario Miličević Baja, kojega je zagrebački županijski sud u srijedu osudio na četiri godine zatvora zbog sudjelovanja u otmici Ante Jelavića, uoči izricanja presude izjavio je kako je taj bivši član predsjedništva BiH zatražio izradu eksplozivne naprave postavljene u automobil Joze Leutara.

U atentatu počinjenom u Sarajevu u ožujku 1999. godine Leutar je teško ranjen da bi kasnije od ozljeda preminuo u sarajevskoj bolnici.

Mehmed Žilić, koji je u vrijeme atentata na Leutara bio ministar unutarnjih poslova Federacije BiH, sada izrijekom tvrdi kako je Jelavić taj koji "sve zna".

"To je sto posto i tu nema nikakve dvojbe", tvrdi Žilić nakon Miličevićeva iskaza.

Bivši ministar sugerira kako su postojala najmanje dva motiva koji bi Jelavića mogli dovesti u vezu s Leuterovim ubojstvom.

Prvi je Leutarova istraga o švercu na na autotržnici kod Stoca, a drugi krijumčarenje narkotika što je u svom iskazu također aktualizirao Miličević.

Dokumentaciju o tome Leutar je navodno imao u svojoj torbi koja je nestala nakon atentata, a Žilić tvrdi kako ju je uzeo suradnik pokojnog doministra Luka Glibo.

Sam Jelavić odlučno odbacuje novu seriju optužbi na svoj račun.

"Ja nisam povezan s ubojstvom nijednog čovjeka a kamoli Joze Leutara", kazao je Jelavić za "Avaz", nazivajući Miličevićeve optužbe morbidnima.

Podsjetio je kako Miličevićeve optužbe nisu nove te da je on i ranije nudio takvo svjedočenje pravosuđu BiH tražeći za to 500 tisuća eura i oslobađanje od kaznenog progona zbog ratnih zločina.

"Miličević je imao zadaću približiti mi se. Kada je izgubio vrijeme, vjerojatno je dobio drugu zadaću a to je da me otme", zaključio je Jelavić.

Dodao je kako bi želio da se konačno na sudu rješe i optužbe na njegov račun povezane s "Hercegovačkom bankom", odnosno zloporabom pomoći za Hrvate u BiH koja je uplaćivana iz hrvatskog proračuna.

"Rječ je o hrvatskom novcu i ako sam nešto uradio na svoju ruku, hrvatsko pravosuđe bi za to moralo biti zainteresirano", kazao je Jelavić.

On je zbog zloporaba fondova namijenjenih Hrvatima u BiH u prvostupanjskom postupku pred sudom BiH osuđen na deset godina zatvota no ta je presuda poništena i naložena je obnova suđenja.

Do toga nikada nije došlo, jer je Jelavić uoči izricanja prvostupanjske presude pobjegao u Hrvatsku a vlasti BiH hrvatskom pravosuđu nisu ustupile taj predmet. (hina/metro-portal)

18.03.2010. 10:34:19
Novi komentar
nužno
nužno