« Život
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
BRAVO!

Anoreksične manekenke ne mogu raditi u Francuskoj

U skladu sa zakonom usvojenim u petak Francuska će zabraniti rad premršavim manekenkama te kazniti agente i modne kuće koje ih budu zapošljavale

Bravo Francuzi!
Bravo Francuzi! (Arhiva)
Više o

Francuska

,

manekenke

,

anoreksija

,

anoreksične manekenke

Na taj se način Francuska, u kojoj industrija mode i luksuza godišnje donosi milijarde eura, pridružuje Italiji, Španjolskoj i Izraelu koji su ranije zabranili premršave manekenke na modnim pistama.

Zakon je dio šireg angažmana u borbi protiv anoreksije koju podupire i vlada.

Francuski zastupnici usvojili su i odvojenu mjeru kojom se zabranjuje poticanje anoreksije, a odnosi se na sadržaj internetskih stranica koje potiču opasan gubitak tjelesne mase.

"Manekenstvom se neće smjeti baviti osoba čiji je indeks tjelesne mase niži od razine što je predlaže ministarstvo zdravlja", navodi se u zakonu.

Zastupnik koji je sastavljao zakon ranije je rekao da će manekenke prije nego što dobiju dozvolu za rad morati dokazati da njihov indeks tjelesne mase iznosi najmanje 18, odnosno da imaju barem 55 kilograma na visinu od 1,75 metara.

Zakon je u donjem domu parlamenta izglasala socijalistička većina unatoč protivljenju oporbenih konzervativaca.

Za modnu agenciju koja zaposli premršavu manekenku kazna će iznositi 75000 eura i do šest mjeseci zatvora.

U Francuskoj između 30000 i 40000 ljudi pati od anoreksije, a zdravstveni radnici procjenjuju da je većinom riječ o tinejdžerima.

2007. je 28-godišnja manekenka Isabelle Caro umrla od posljedica anoreksije nedugo nakon što je pozirala za kampanju podizanja svijesti o toj bolesti.

03.04.2015. 18:14:05
Novi komentar
nužno
nužno