« Spektakli
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
MA DA?!

Angelina Jolie je dobra za zdravlje?

Broj žena koje su se odlučile na pretrage nakon što je američka glumica Angelina Jolie prošle godine objavila da se radi spriječavanja raka dojke podvrgnula obostranoj mastektomiji, udvostručio se

Angelina Jolie utječe na razmišljanje žena
Angelina Jolie utječe na razmišljanje žena (Arhiva)
Više o

Angelina Jolie

,

rak dojke

,

mastektomija

Angelina Jolie objavila je prošlog svibnja da se odlučila za operativni zahvat nakon što joj je rečeno da ima 87 posto izgleda za razvoj bolesti zbog visoko rizičnih gena. Ovaj potez naišao je na različite reakcije stručnjaka - neki su je podržali, dok su drugi bili izuzetno skeptični i ljuti na takvu promociju vrlo drastičnih i, najčešće, potpuno nepotrebnih zahvata.

'Učinak Angeline Jolie dugotrajan je i globalan i čini se da se u skladu s tim povećao broj odlazaka u klinike', kazao je voditelj istraživanja profesor Gareth Evans sa sveučilišta u Manchesteru.

Znanstvenici su proučili broj posjeta genetskim centrima i klinikama u Britaniji nakon što je vijest o njezinim operacijama obišla svijet i nakon što je ona pozvala žene da se testiraju na visoko rizične gene.

U odnosu na 2012, u lipnju i srpnju 2013. broj odlazaka na genetska savjetovanja i testiranja više se nego udvostručio, utvrdili su znanstvenici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Breast Cancer Research i pokazuju da je udvostručen broj zabilježen i u razdoblju od kolovoza do listopada 2013. u odnosu na isto razdoblje 2012.

'To što je Angelina Jolie objavila da ima BRCA 1 mutaciju i da se podvrgnula zahvatu, vjerojatno je imalo snažniji učinak od objava ostalih zvijezda zbog njezina imidža snažne i glamurozne žene', kaže Evans.

'To je možda umanjilo strahove pacijentica od gubitka seksualnog identiteta i ohrabrilo one koje prije toga nisu razmišljale o genetskom testiranju.' Mali broj karcinoma dojke, oko pet posto, rezultat je nasljeđivanja visoko rizičnih gena BRCA 1, BRCA 2 i TP 53.

19.09.2014. 17:27:06
Novi komentar
nužno
nužno