« Ostali sportovi
objavljeno prije 7 godina i 1 mjesec
BRAVO

Andrej Vištica prvi Hrvat na postolju Ironmana

Ironman serija predstavlja najveći izazov triatloncima, a Andrej Vištica ove je nedjelje ostvario povijesni uspjeh

Vištica je osvojio drugo mjesto u Walesu
Vištica je osvojio drugo mjesto u Walesu (Andrej Vištica)
Više o

Andrej Vištica

,

Ironman

U nedjelju se održalo 5. izdanje Ironmana u Walesu. Utrka u Tenbyu je na glasu kao jedna od najtežih u Ironman seriji. Dijelom zbog brdovitih staza na biciklu i trčanju, a dijelom i zbog hladnog i kišnog velškog vremena.

Utrka je startala u 7 sati. Jak vjetar je uzburkao more i dosta usporio vremena plivanja. U datim uvjetima najbolje se snašao Britanac Wiltshire koji je 3,8 km plivanja savladao za nešto više od 51 minutu. Vištica je isplivao u prvoj većoj grupi sa oko 5:30 minuta zaostatka.

Nijemac Thomschke koji je isplivao u grupi sa Višticom je preuzeo inicijativu na biciklu i već se nakon 40 kilometara našao u vodstvu. Njegov tempo je pratio samo Amerikanac Jesse Thomas. U međuvremenu se Vištica probio sa 7. mjesta na kraju plivanja do 3. mjesta. Thomschke se pred kraj 180 km duge biciklističke dionice odvojio i u tranziciju ušao sa 3 minute prednosti pred Thomasom i 8:30 min pred Višticom.

Njemac je brzo platio danak prejakoj vožnji bicikla te je već u prvih 15 kilometara maratona vodeću poziciju prepustio Thomasu, da bi ga 10-ak kilometara kasnije pretekao i hrvatski predstavnik. Unatoč najbržem vremenu maratona od 2:52 sata, Vištica nije uspio značajnije zaprijetiti Amerikancu te je utrku završio na 2. mjestu, dok je Thomschke uspio obraniti mjesto na postolju.

U ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Njemica Anja Beranek ispred Tineke van der Berg iz Nizozemke, te Katje Konschak također iz Njemačke.

"Zadovoljan sam mojom izvedbom i drugim mjestom. Nadao sam se pobjedi i dao sve od sebe da do nje i dođem, ali Thomas se danas pokazao kao bolji i zasluženo pobjedio. Ovime sam osigurao 1600 kvalifikacijskih bodova za Havaje 2016., pa sam skoro na pola puta da osiguram kvalifikaciju." izjavio je Vištica nakon utrke.

Piše: Andrej Vištica
15.09.2015. 19:04:00
Novi komentar
nužno
nužno