« Ostali sportovi
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
BRAVO

Andrej Vištica pobijedio na zahtjevnom Embrunman triatlonu

Najbržem vremenu bicikla, Vištica je dodao i najbrže vrijeme maratona od 2:53h, te pobjedio sa 12 minuta prednosti pred del Corralom

Vištica pobjednik kultnog francuskog triatlona
Vištica pobjednik kultnog francuskog triatlona (Andrej Vištica)
Više o

Andrej Vištica

,

triatlon

,

Enbrunman

U subotu se u Embrunu u Francuskim Alpama održalo 32. izdanje Embrunman triatlona. Osim po dugoj tradiciji Embrunman je poznat i po iznimno zahtjevnoj stazi. Biciklistička staza ukupno ima 3800m vertikalnog uspona na 186 km, te između ostalog, ide preko Col d'Izoarda koji se nalazi na 2360m nadmorske visine. Ni na maratonu koji slijedi ne nedostaje uzbrdica. Embrunman ima kultni status u Francuskoj, koja je jedna od najjačih triatlonskih nacija u svijetu.

Utrka je startala u 6:00h po mraku, zbog čega natjecatelji u prvih 20 minuta prate čamac s reflektorom. Iz vode je prvi izašao bivši plivač Robin Pasteur nakon nešto više od 46 minuta. Tri minute iza njega plivanje je završila grupa sa glavnim favoritima u kojoj su bili peterostruki pobjednik utrke Marcel Zamora, James Cunnama, Per Bittner i Marek Jaskolka. Vištica je isplivao dodatne 3 minute iza skupa sa Viktorom del Corralom koji je također bio u užem krugu favorita.

Na biciklu su stvari vrlo brzo krenule drugim tokom. Već nakon 40km Vištica je ulovio vodeću grupu i krenuo u solo napad. Prednost je rasla i na vrhu Col d'Izoarda iznosila je 3:15 min u odnosu na Cunnamu, te nešto više od 4 minute u odnosu na del Corrala i Zamoru. Utrku je dodatno otežala kiša koja je počela padati sredinom utrke, a temperatura se na najvišoj točci spustila na 5C. Vištica se dobro snašao u datim uvjetima te je do kraja biciklističke dionice povećao prednost na 6 minuta u odnosu na Cunnamu, 9 minuta u odnosu na del Corrala, dok su ostali imali dvoznamenkast zaostatak.

Iako su zaostaci bili veliki, utrka još nije bila ni iz bliza riješena. Južnoafrikanac Cunnama je pobjednik Challenge Roth-a iz 2012, te 4. sa svjetskog prvenstva u Ironmanu na Havajima 2013, a poznat je po odličnom trčanju. Del Corral je također jedan od najboljih trkača u Ironman krugovima i već je dosta puta trčao ispod 2:40 h na ironman maratonu. Cunnama je od starta krenuo jako, te već u prva 3 kilometra smanjio zaostatak za minutu. Međutim, do polovice staze Vištičina prednost se smanjila samo za dodatnih 45s, da bi nakon toga ponovno počela rasti. Najbržem vremenu bicikla, Vištica je dodao i najbrže vrijeme maratona od 2:53h, te pobjedio sa 12 minuta prednosti pred del Corralom, dok je Cunnama platio danak prebrzom startu i utrku okončao na 3. mjestu.

U ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Emma Pooley ispred Jeanne Collogne, te Linde Guinoiseau.

„Zadnja 4 tjedna sam proveo u St. Moritzu na visinskim pripremama koje su bile isključivo posvećene ovoj utrci. Imao sam priliku trenirati u grupi Brett Suttona koji je najuspješniji triatlonski trener u povijesti. Očito se boravak u Švicarskoj isplatio. Ovo mi je daleko najbolji rezultat do sad tako da sam prezadovoljan".

Piše: Andrej Vištica
16.08.2015. 17:46:00
Novi komentar
nužno
nužno