« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

Analitičari predvidjeli opasnosti u 2009.

Najveći rizici u 2009. državne financije, sporiji kineski rast i promjena klime

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

gospodarski rast

,

Svjetski gospodarski forum

,

gospodarska predviđanja

Sve lošije stanje državnih financija, usporavanje kineskog gospodarskog rasta i prijetnja koju za sigurnost hrane i zdravlja predstavljaju klimatske promjene neki su od najvećih rizika s kojima se suočava današnji svijet, priopćio je u utorak Svjetski gospodarski forum (WEF).

Zakonodavci i poslovni čelnici moraju se suočiti s tekućim pojačanim rizicima ali također moraju voditi računa kako ne bi pogoršali situaciju u dugoročnoj perspektivi, istaknuo je nadalje WEF u izvješću "Globalni rizici u 2009.", objavljenom uoči godišnjeg sastanka u Davosu u Švicarskoj 28, siječnja do 1. veljače.

"Gospodarske prognoze za 2009. za većinu su gospodarstava pesimistične. Tržišta su i dalje promjenjiva, likvidnost se nije vratila, nezaposlenost raste, a potrošnja potrošača i poslovno povjerenje palo je na rekordno niske razine", navodi se u tom izvješću.

Panika

"U takvoj klimi utjecaj rizika još je snažniji a sklonost panici i kratkoročnim reakcijama više dolazi do izražaja".

Izvješće navodi 36 rizika koji prijete svijetu a podijeljeni su u pet kategorija - gospodarske, geopolitičke, ekološke, društvene i tehnološke.

Tako, primjerice, WEF u prvoj kategoriji navodi opasnost da bi američko usporavanje moglo pritisnuti kinesko gospodarstvo, na 6-postotnu godišnju stopu rasta, daleko ispod službene ciljane razine od osam posto.

To bi moglo znatno naštetiti već teško ranjenom globalnom gospodarstvu zbog uloge te zemlje kao vodećeg proizvođača i njezina statusa ogromnog neto kreditora drugih gospodarstava.

Nastavak pada vrijednosti imovine

U izvješću se nadalje upozorava kako, unatoč znatnim gubitcima koji su već pogodili ulagače i financijska tržišta, i dalje ima dovoljno prostora u ovoj godini za pad cijena imovine, poput dionica, nekretnina i korporativnih obveznica.

Svijet je također suočen s pojačanim ekološkim rizicima, uključujući one vezane uz klimatske promjene, kaže WEF.

U popis rizika uvršten je i novi koji je nazvan nedostatnim globalnim upravljanjem a proizlazi iz različitih pristupa globalnom upravljanju, odnosno, nekoordiniranih reakcija vlada na globalne probleme

"Odsutnost ili nedostatak učinkovitog i sveobuhvatnog upravljanja u globalnim pitanjima poput financijske stabilnosti, trgovine, klimatskih promjena, vode i sigurnosti sami po sebi predstavljaju izvor rizika", ističe WEF. "Slabo globalno upravljanje drži središnju poziciju među geopolitičkim, gospodarskim i ekološkim rizicima", upozoravaju u toj organizaciji. (hina/metro-portal)

13.01.2009. 14:56:50
Novi komentar
nužno
nužno