« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 9 mjeseci
COOL

Ana Hušman čita Labella ispred Galerije Prozori

Brandon LaBelle je umjetnik, pisac i teoretičar, zaokupljen pitanjima društvenosti, povijesti kulture i glasa, a ubraja ga se među vodeće istraživače tzv. sound-arta

Ana Hušman
Ana Hušman (Arhiva)
Više o

Ana Hušman

,

Galerija Prozori

U novom nastavku javnih čitanja tekstova iz Biblioteke 0 Općenito, umjetnica Ana Hušman u četvrtak, 23. srpnja, ispred Galerije Prozori Knjižnice Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu, čitat će tekst pisca i teoretičara Brandona Labella "Slušanje: relacijsko tijelo".

Brandon LaBelle je umjetnik, pisac i teoretičar, zaokupljen pitanjima društvenosti, povijesti kulture i glasa. Ubraja ga se među vodeće istraživače tzv. sound-arta. Kroz svoju umjetničku praksu inicira i uspostavlja suradnje s drugima. Zanimaju ga oblici samoorganizacije i performativne pedagogije koristeći se pritom formatima poetskog kazališta, pripovjedanja, performativnih instalacija i istraživačkih akcija usmjernih prema stvaranjima eksperimentalnih zajednica.

Njegova je praksa u skladu s politikama i poetikama neprepoznatljivosti, otuđenosti i radikalne uljudnosti. To uključuje arhive, diskurzivne i etnološke radove te eksperimentalne pristupe stvaranju znanja.

U sklopu projekta javnih čitanja Biblioteka 0 Općenito, umjetnica Ana Hušman čitat će njegov tekst "Slušanje: relacijsko tijelo".

LaBelle zvuk poima kao relacijsko tijelo koje je u suodnosu s drugim tijelima. Budući da se odvaja od svoga izvora, koji je i dalje u njemu sadržan, on ga distribuira, premješta, uspostavlja nove relacije u mnogostrukoj zajednici realcijskih tijela koje nastanjuje. No kada se "uđe u akustičke odnose, u sklop kontakata i trenja, kao i širenja koja prolaze između i kroz stvari i tijela, događaje i predmete, dođe se u položaj napetog susreta: akustike moći, prijestupa i drame odnosa".

Slijedom tih misli LaBelle nudi osnovu za novo promišljanje zajednice, koje će uključiti nepotpunosti, prekide i krhotine, a akustičku paradigmu vidi kao mjesto ulaza u novu transformaciju društvenosti.

Čitanje se odvija ispred Galerije i prenosi uživo online, a link će biti objavljen objaviti neposredno prije čitanja u 19 sati.

Biblioteka 0 Općenito segment je projekta "Pustijerna", suradničkog projekta Ane Hušman, Ivane Meštrov, Dubravke Sekulić, Marka Tadića i Ane Labudović. Nazvan je po arheološkom lokalitetu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika te istražuje transformacije javnog i stambenog prostora grada kroz vizure i figure onih za koje grad nije mišljen.

Biblioteka 0 Općenito osmišljena je kao heterogena osnova za istraživanje, nagađanje, razvoj različitih metoda pristupa, razmjenu ideja i dijalog. Poput radnog stola za prekrajanje i promišljanje, ona nastaje organički i proizlazi iz radnog procesa i istraživanja u više lica.

Projekt se realizira u suradnji Art radionice Lazareti, Galerije Prozori i Studija Pangolin

https://www.facebook.com/Galerija-Prozori-163929313783977/

22.07.2020. 17:01:00
Novi komentar
nužno
nužno