« Kultura
objavljeno prije 6 godina i 3 mjeseca
OSVRT

Ana Guberina, Gibanja i strukture II

Riječ je o akrilima koji su posvećeni jedinstvenim trenucima doživljenim na otoku, kada se spoznaje kozmički mir, kada čovjek povezuje kopno i more s nebom, kada je cijeli univerzum jedno...

Vrlo duhovna priča...
Vrlo duhovna priča... (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Ana Guberina

Ana Guberina, suvremena hrvatska likovna umjetnica, krajem veljače ove godine predstavila se u zagrebačkoj galeriji Zrinski u Palace hotelu, s novom samostalnom izložbom sa zanimljivim naslovom Gibanja i strukture II.

Riječ je o akrilima koji su posvećeni jedinstvenim trenucima doživljenim na otoku, kada se spoznaje kozmički mir, kada čovjek povezuje kopno i more s nebom, kada je cijeli univerzum jedno i kada se naravno, osjeća jasna pripadnost duhovnoj jedinstvenosti..

Vrlo zanimljiva koloristička rješenja, uz nazočnost dominantnih boja, koje daju i određuju temeljni karakter slike profilirajući njezino slojevito i višeznačno ustrojstvo, odlika su već dugo vremena, radova i opusa Ane Guberine.

Njezino nesvakidašnje slikarstvo i izniman doživljaj svijeta, čovjeka u svijetu, prirode koja je okružuje, jasan i odgovoran osjećaj suživota, doveli su do realizacije snažnog i slojevitog opusa ulja i akrila, u vrlo raznovrsnim formatima, od manjih i srednjih do već sasvim velikih,opusa koji svjedoči o duboko proživljenom duhovnom iskustvu.

Opus Ane Guberine zauzima svoje posebno, pa možemo i reći, izdvojeno mjesto u aktualnoj umjetničkoj produkciji u Hrvatskoj, kontinurano se nadograđujući novim djelima izvedenih vrlo specifičnim i prepoznatljivim rukopisom, motivima nadahnutim nesvakodnevnim.

Krajobrazi tijela i duha potječu od stvarnih prostora, od stvarnih osoba, od njihovih produhovljenih doživljaja zabilježenih na platnu, u akrilu s odmjerenim gestama, u rafiniranom izrazu,prepuni finoće i krhkosti u složenom kolopletu kolorističke zaigranosti i vješte kombinatorike znakova i simbola.

Slikarstvo Ane Guberine iskreno je i otvoreno, nastalo kao rezultat unjutarnjih potreba i emocija slikarice i njezinog osobnog doživlja života i svijeta.

Piše: Miroslav Pelikan
23.02.2018. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno