« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KRŠENJE SLOBODE?

Amnesty International zabrinut zbog uhićenja u Varšavskoj

Sloboda mirnog okupljanja zajamčena je brojnim međunarodnim standardima vezanim uz ljudska prava, upozoravaju iz AIH-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

ljudska prava

,

Amnesty International

,

uhićenja

,

varšavska prosvjed

Amnesty International Hrvatske (AIH) izrazio je danas zabrinutost zbog velikog broja privedenih i nakratko pritvorenih osoba tijekom mirnih prosvjeda u Zagrebu 15. srpnja, što bi, smatraju, moglo značiti, da su time nepotrebno ograničena prava na slobodu mirna okupljanja.

U priopćenju se ocjenjuje da su djelovanjem policije tijekom prosvjeda povrijeđena prava na slobodu mirna okupljanja i poziva vlasti da zajamči pravo na slobodu okupljanja. "Vlast je obvezna osigurati i zaštititi javno okupljanje. Svako ograničenje tog prava mora biti propisano zakonom, nužno i razmjerno. Jasno je da to nije bio slučaj tijekom prosvjeda za Varšavsku ulicu", rekao je Marek Marczynski, istraživač Amnesty Internationala za Hrvatsku, navodi se u priopćenju.

>> Varšavska: Specijalci u borbi s lepezama brutalno ponizili demokraciju

Podsjeća se da je sloboda mirna okupljanja zajamčena brojnim međunarodnim standardima vezanim uz ljudska prava, kao što su Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima te Europska konvencija o ljudskim pravima. Prema tim standardima, ističe se u priopćenju AIH-a, slobode izražavanja, mirnog okupljanja i udruživanja ne smiju biti ograničene ili ukinute samo na osnovi toga što bi se moglo uznemiriti javnost.

>> Karamarko cinično: Ma kakva uporaba sile

Navode pritom da je Europski sud za ljudska prava u više slučajeva presudio da, premda bi prosvjedi mogli zasmetati ili čak uvrijediti osobe koje se protive idejama i tvrdnjama koje se tim istim prosvjedima promiču, prosvjednicima se mora omogućiti održavanje prosvjeda. "Amnesty International vjeruje da tijekom nedavnih prosvjeda za Varšavsku ulicu vlasti ne samo da nisu zaštitile mirne prosvjede nego su građane spriječile u ostvarivanju svojih prava", rekao je Marczynski, navodi se u priopćenju AIH-a.

>>Rušenje Varšavske: Policija privodi novinare i političare, uhićen i Kregar

Inače, zagrebačka policija je 15. srpnja privela 151 osobu asistirajući Gradskom uredu za prostorno uređenje kako bi se osigurao početak radova na rekonstrukciji Varšavske ulice. Privođenja su počela rano ujutro, kad je policija privela petoricu aktivista koji su prvi došli na mjesto gradnje ulazno-izlazne rampe podzemne garaže i tijelima pokušali spriječiti ulazak mehanizacije kako bi sačuvali javni prostor. Zbog pasivnog otpora broj privedenih rastao je iz sata u sat, a nakon prekršajne obrade svima su, osim onima koji stanuju ili rade u Varšavskoj, kao mjere opreza izdane privremene mjere zabrane posjećivanja Varšavske ulice. (hina/metro-portal)

21.07.2010. 20:09:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Djurdja
    22.07.2010. 08:03
    .....U gradu Zagrebu i u RH....a isto tako i u danas aktualnoj zagrebackoj Varsavskoj ulici je potrebno utemeljiti instituciju....Javne oglasne ploce....tu je plocu potrebno instalirati na gradskim, drzavnim i,ili zupanijskim lokacijama....na kojima su predvidjeni urbanisticki zahvati....na javnim gradskim povrsinama.....za koje domace stanovnistvo imade pravo izraziti svoje slaganje ili neslaganje a isto tako i organizirati javna okupljanja i protestne skupove.....ukoliko su im takove promjene po njihovome misljenju stetne i neprihvatljive ili ako smatraju da bi se drustveni novac trebao racionalnije trositi za urbanisticke zahvate koji bi poboljsali kvalitetu zivota cijele zajednice i koji ne bi pogodovali nicijim privatnim interesima na racun poreznih obveznika. Na tu bi plocu-prozorcic bilo uputno postaviti sve potrebne dozvole, rjesenja, zalbe, nacrte, slikovne prikaze buducega objekta itd. tako da gradjani dobiju pravo i mogucnost provjeriti istinitost navoda i opravdanost zahvata i utrosenih sredstava....... a takodjer bi trebalo gradjanima omoguciti.....dopisati njihove osobne ideje, kritike, primjedbe, misljenja i pitanja......u vezi tih promjena........i svi bi bili zadovoljni takovom suradnjom na relaciji gradjani-institucije. Zivimo u demokraciji zar ne....pa bismo svi trebali napokon dobiti .....pravo.....utjecati na dogadjaje u zajednici.....bez osjecaja ugrozenosti i bez diskriminacije nasih prava na istinu. Zagreb i zagrebcani zasluzuju bolje od ovoga sto im se sada potura kao demokracija i razvoj civilnoga drustva od strane njihovih politickih celnika i institucija sistema u kojemu zive, rade, placaju poreze, trpe nepravde i diskriminaciju i u kojima ih se u svemu zakida na njihovu stetu i trosak. Imadem naslov za citanje

    Unequal demokracy
Novi komentar
nužno
nužno