« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
medicinski turizam

Amerikanci sve više putuju u potrazi za jeftinijim zdravstvom

U SAD-u se razvija nova indrustrija medicinskog turizma u kojoj svatko traži svoj dio kolača

(Getty Images)
Više o

medicinski turizam

,

zdravstvo SAD

,

MTA

,

Jonathan Edelheit

,

Renée-Marie Stephano

,

OptiMed Health Plans

Dok cijene zdravstvenih usluga u SAD-u vrtoglavo rastu, sve više ljudi putuje u inozemstvo kako bi se jeftinije liječili. Prema nekim procjenama, ove godine će čak 650 tisuća Amerikanaca potražiti liječničku pomoć u stranim bolnicama, od Meksika do Tajlanda, javlja Reuters.

No, ovaj trend je stvorio i dobre poslovne prilike za poduzetnike koji se sve više počinju baviti medicinskim turizmom. Među njih spadaju i odvjetnički par Jonathan Edelheit i Renée-Marie Stephano.

Edelheit i Stephano osnivači su Medicinske turističke asocijacije (Medical Tourism Association - MTA), neprofitne organizacije koja bi trebala poboljšati kvalitetu njege, transparentnost i komunikaciju u toj industriji.

No, našli su se na udaru brojnih kritika i optužbi da novac ide u njihovu privatnu korporaciju a ne u Asocijaciju. Bivši članovi odbora Asocijacije govore kako je njihova suradnja s parom postala ugrožena zbog pravnih tužbi od kad je organizacija osnovana 2007.

Kao prvo, Edelheit je bio optužen za nedopušteno prodavanje osiguranja u Washingtonu i Montani. Prva istraga je završena, a Edelheit odbacuje sve optužbe i kaže da će druga istraga biti riješena u njegovu korist.

Zatim, Edelheit i Stephano prijetili su nekoliko kritičara i podigli tužbu protiv konkurentske neprofitne organizacije. Edelheit kaže da je to dopušteno kako bi zaštitili sebe i članove Asocijacije.

Osim toga, par je započeo uspješnu godišnju konferenciju, ali kritičari tvrde da profit ide u njihovu privatnu tvrtku a ne u samu Asocijaciju. Edelheit i na to tvrdi da je sve to za dobrobit Asocijacije.

Mnogi stručnjaci smatraju da je najveća prijetnja ovoj rastućoj industriji upravo MTA.

Jonathan Edelheit zdravstvenim osiguranjem počeo se baviti 2001., a kaže da je kao potpredsjednik kompanije OptiMed Health Plans bio prvi koji je prodao osiguranje koje je uključivalo turističko medicinsko putovanje 2005. godine. I nad OptiMedom se trenutno vrši istraga.

29.10.2009. 19:31:56
Novi komentar
nužno
nužno