« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
akcija marinaca

Amerikanci počeli ofenzivu u Afganistanu

Operacija Kobrin gnjav prva od povećanja broja američkih vojnika u ratu u Afganistanu

Fotografija vijesti
Više o

Afganistan

,

rat u Afganistanu

,

marinci

Američki marinci i afganistanski vojnici u petak su počeli prvu ofenzivu otkad je predsjednik Barack Obama najavio povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu i napali su talibanske komunikacije i opskrbu u uporištu na jugu zemlje, objavio je vojni glasnogovornik.

Stotine marinaca izbačene su iz helikoptera i zrakoplova iza talibanskih linija na sjevernome kraju doline Now Zada u pokrajini Helmandu. Ondje su vođene najteže bitke prošloga ljeta, rekao je glasnogovornik marinaca bojnik William Pelletier.

Jedan predstavnik američke vojske u Washingtonu rekao je da je prvi put u napadu u kojem sudjeluje postrojba veća od voda upotrebljena letjelica Osprey, kombinacija helikoptera i letjelice fiksnih krila.

On je govorio pod uvjetom da ostane anoniman, a dodao je da su Ospreyi prije upotrebljavani za obavještajne i patrolne akcije.

Druga, nešto veća skupina vojnika krenula je na sjever iz baze marinaca u gradu Now Zadu, rekao je Pelletier. Inženjerci su oklopljenim parnim valjkom i eksplozivom napravili prolaz kroz talibanska minska polja.

Sve skupa u toj operaciji, nazvanoj 'Kobrin gnjev' sudjeluje oko tisuću marinaca i afganistanskih vojnika, rekao je. (hina/metro-portal)

04.12.2009. 23:43:19
Novi komentar
nužno
nužno