« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MLK

Amerikanci obilježavaju Dan Martina Luthera Kinga

Savezni praznik u čast M.L. Kinga, koji je ubijen u atentatu u travnju 1968., prvi puta je obilježen 1986. na njegov rođendan

Martin Luther King
Martin Luther King (Wikipedia)
Više o

Martin Luther King

,

praznik

U Sjedinjenim Državama u ponedjeljak se obilježava Dan Martina Luthera Kinga, nacionalni blagdan u čast jednog od najistaknutijih boraca za građanska prava crnaca, koji ove godine slavi 25. obljetnica, javlja Hina. Obilježavanje blagdana, na koji su zatvorene škole, pošte i državni uredi, prate kontroverze vezane uz rad škola u nekim okruzima u državama na jugu SAD-a, odbijanje republikanskog guvernera države Maine Paula LePagea da sudjeluje u prigodnim manifestacijama i rasistički ispadi vlasnika radio-postaje u Coloradu.

Predsjednik Barack Obama i prva dama Michelle Obama obilježavaju Dan Martina Luthera Kinga sudjelujući u projektima pomoći siromašnim građanima u Washingtonu. "Martin Luther King živio je svoj život za druge, posvećujući svoj rad osiguranju jednakih mogućnosti, slobode i pravde za sve", rekao je Obama u priopćenju. "Ohrabrujem svakog Amerikanca da ovaj blagdan obilježi volontiranjem u svojoj zajednici i da svakoga dana posveti određeno vrijeme poboljšanju života onih oko nas", dodao je. Potpredsjednik SAD-a Joe Biden i brojni ministri i dužnosnici administracije također sudjeluju u službenim manifestacijama povodom blagdana, objavila je Bijela kuća.

Savezni praznik u čast M.L. Kinga, koji je ubijen u atentatu u travnju 1968., prvi puta je obilježen 1986. na njegov rođendan, a 1994. Kongres ga je također proglasio nacionalnim danom službe zajednici. Nacionalna udruga Amerikanaca afričkog podrijetla (NAACP) u ponedjeljak je organizirala mimohod na Nacionalnoj šetnici u Washingtonu, koji je počeo kod Kingovog spomenika u izgradnji a završio na stepeništu spomenika Abrahamu Lincolnu, gdje je M.L. King 1963. održao čuveni govor "I have a dream...".

Ministar unutarnjih poslova Ken Salazar u ponedjeljak je u priopćenju najavio dovršenje spomenika do kraja ove godine. "Kada bude završen krajem 2011., spomenik će nas podsjećati na nadu, osjećaj pravde i potragu za jednakosti Dr. Kinga", rekao je Salazar. Kingov sin, Martin Luther King III održat će uvodni govor na komemoraciji u baptističkoj crkvi Sv. Ebenezera u Atlanti, gdje je njegov otac bio pastor. Školski dužnosnici u nekim okruzima saveznih država Georgia, Sjeverna i Južna Karolina u ponedjeljak su izloženi kritikama zbog odluke da dane nastave, izgubljene tijekom nedavnog snježnog nevremena kada škole nisu radile, nadoknade na dan M.L. Kinga.

Pastori Al Sharpton i Jesse Jackson, vodeći aktivisti za građanska prava crnaca, pozvali su roditelje da bojkotiraju odluku školskih vlasti. "Pozivamo građane da djecu ostave kod kuće. Neamerički je ne obilježiti blagdan", priopćio je Sharpton. U Greeleyu u Coloradu je član školskog odbora i vlasnik radio postaje KLSFM Brett Reece, uzburkao duhove, opetovanim emitiranjem anonimnog pisma, u kojem se M.L. King opisuje kao "seksualno degeneriran" i "komunist koji je mrzio Ameriku". U državi Maine je novoizabrani republikanski guverner Paul LePage odbio pozive NAACP-a da sudjeluje na obilježavanju blagdana, pravdajući se drugim obvezama, no ipak se nenajavljeno pojavio na doručku u čast M.L. Kinga u gradu Watervilleu, izbjegavši daljnje kontroverze.

17.01.2011. 20:41:00
Novi komentar
nužno
nužno