« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
STVARNO?

Amerikance zahvatio optimizam nakon izbora

Šezdeset posto američkih birača je 'optimistično' u vezi s budućim četverogodišnjim predsjedničkim mandatom Donalda Trumpa

Trump je okrenuo javnost na svoju stranu
Trump je okrenuo javnost na svoju stranu (Arhiva)
Više o

Donald Trump

,

ankete

Donald Trump pridobio je Amerikance, pokazuje anketa Sveučilišta Quinnipiac objavljena u utorak koja pokazuje da je čak 60 posto ispitanika optimistično u vezi njegovog mandata.

Rezultati stižu dva tjedna nakon pobjede populističkog republikanca na predsjedničkim izborima. Podjednak udio, 59 posto, smatra da izabrani predsjednik Sjedinjenih Država treba zatvoriti svoj račun na Twitteru, komunikacijsko sredstvo kojim se najčešće koristi, kako bi se usredotočio na obveze za koje je izabran 8. studenog.

Birači tvrde, u istom postotku od 59 posto, da su 'optimistični u vezi s budućim četverogodišnjim predsjedničkim mandatom Donalda Trumpa', a 37 posto misli suprotno, po toj telefonskoj anketi provedenoj od 17. do 20. studenog među 1071 Amerikancem, s marginom pogrješke +/- 3 posto.

Točnije, 49 posto misli ili da će biti 'sjajan', njih 17 posto, ili 'dobar' predsjednik njih 32 posto, a 43 posto drži da ili neće biti 'jako dobar', njih 17 posto, a njih 26 posto i da će biti 'loš'.

No o podjeli američkih birača govori podatak da ih 49 posto misli da će Trump donositi odluke koje će podijeliti zemlju, a 47 misli da to neće biti slučaj.

Podijeljeni su i glede očekivanja. Pedeset posto ih ocjenjuje da neće smanjiti cijenu zdravstvenog osiguranja, a dvije trećine misli da će otvarati nova radna mjesta. Pedeset osam posto smatra da će zaštititi Ameriku od terorističke prijetnje, a 50 posto drži da neće uspjeti pobijediti skupinu Islamsku državu.

U drugoj anketi CNN/ORC-a koja je također objavljena u utorak, većina Amerikanaca od 53 posto misli da će Trump veoma dobro ili dobro obavljati svoj posao. Usto, njih više od 50 posto je sigurno da će predsjednik ostvariti većinu svojih predizbornih obećanja.

I ova je anketa provedena telefonski od 17. do 20. studenog među 1003 odrasle osobe, s marginom pogrješke +/- 3 posto.

Dvije trećine ispitanika tvrdi da će Trumpov mandat pratiti promjene, iako tek 43 posto drži da će to biti promjene na bolje. 

23.11.2016. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno