« Fun
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
avantura

Amerikanac odlučio doplivati do zatočene usamljene političarke

Oporbena mianmarska političarka trinaest je godina u izolaciji, a on je odlučio doplivati do nje.

(Corbis)
Više o

Aung San Suu Kyi

,

mianmarska političarka

,

John William Yeattaw

,

politički zatvorenici

Mianmarske su vlasti uhitile Amerikanca koji je plivao preko jezera do imanja oporbene burmanske čelnice Aung San Suu Kyi, koja se nalazi u kućnom pritvoru, objavio je u četvrtak službeni dnevnik Kyemon.

John William Yeattaw uhićen je u srijedu dok je plivao jezerom Inya u Jangonu. Tijekom ispitivanja, priznao je da je doputovao u Mianmar s turističkom vizom i u nedjelju navečer preplivao jezero. Tvrdi da je tajno ušao na imanje i ostao na njemu dva dana, piše Kyemon.

Suu Kyi pobijedila je na parlamentarnim izborima 1990. godine, ali nikada nije preuzela vlast jer vojna hunta nije priznala rezultate. Od tada je više od 13 godina provela u nekoj vrsti pritvora. Svatko tko je želi posjetiti treba dopuštenje vojnih vlasti.

Dužnosnik američkog veleposlanstva izjavio je za Reuters da je vidio priču u novinama, ali da veleposlanstvo nitko s time u svezi nije službeno kontaktirao. Također je odgovorio da nema pojma koji bi mogli biti motivi za plivanje do kuće Suu Kyi.

Ljudi koji su dobro upućeni u izgled imanja oporbene čelnice tvrde da kako je malo vjerojatno da je Yeattaw tamo mogao provesti dva dana bez njezina znanja.

Jezero Inya nalazi se u središtu elitnog rezidencijalnog dijela Jangona. (hina/metro-portal)

07.05.2009. 10:50:22
Novi komentar
nužno
nužno