« Život
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Amerika pogođena invazijom stjenica

Održan summit Agencije za zaštitu okoliša i predložen 'Don't Let the Bed Bugs Bite Act of 2009.', situacija je stvarno ozbiljna.

(Corbis)
Više o

SAD

,

stjenice

,

bed bugs

,

EPA

,

Don't Let the Bed Bugs Bite Act of 2009.

,

krvopije

,

najezda insekata

Najmasovnija pojava stjenica nakon Drugog svjetskog rata posljednjih je mjeseci izazvala kolektivnu zabrinutost među iznajmljivačima stanova, studentima na koledžima i poslovnim putnicima diljem Sjedinjenih Država.

 

Stjenice - crvenosmeđi kukci veličine zrna riže koji sišu krv - otporni su na mnoge pesticide i brzo se šire u zgradama s puno madraca, kao što su hoteli, studentski domovi i apartmanski kompleksi.

U Charlotteu, u Sjevernoj Karolini, zbog stjenica su ovoga tjedna dana zatvorena dva skloništa za beskućnike, važan dio infrastrukture socijalne skrbi u SAD-u, gdje na ulicama i parkovima, bez krova nad glavom živi oko tri milijuna ljudi, objavio je lokalni tisak.

U travnju je američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) održala svoj prvi summit o stjenicama, a demokratski kongresnik iz Sjeverne Karoline, G.K. Butterfield, nedavno je predložio zakon kojim bi se, iz proračuna ministarstva trgovine izdvojilo 50 milijuna dolara za izobrazbu sanitarnih inspektora, kako bi znali otkriti pojavu stjenica.

Zakonski prijedlog nazvan "Don't Let the Bed Bugs Bite Act of 2009." (Ne dajte da stjenice grizu - zakon), također traži da agencije koje iznajmljuju stambeni prostor redovito izvješćuju saveznu vladu o planovima za inspekciju stjenica.

 

Po stjenicama su već godinama ozloglašeni jefiniji hoteli u New Yorku i moteli duž američkih autocesta, koji su razmješteni gotovo jednako gusto kao i benzinske crpke, no sadašnje eksplozivno širenje zloglasnih "krvopija" izaziva sve veću zabrinutost.

Zakonom se traži i da se stjenice dodaju programu ministarstva zdravstva za suzbijanje glodavaca i žohara, kao i procjena Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC), o utjecaju stjenica na javno zdravlje.

Stjenica je insekt koji se hrani čovječjom krvlju, ali i krvlju pasa, mačke, zeca, raznih ptica, pa i štakora i miševa. Ženka je dugačka oko 6 mm, a mužjak oko 5 mm. Živi do godinu dana, ženka uzima oko 7 mg krvi pri jednom sisanju, a glad podnosi i 5 do 6 mjeseci. Bode najčešće noću, a sisanje krvi traje oko 10 minuta. Na mjestima uboda stvara se obod koji svrbi, a vjeruje se da stjenice prenose zaraze. (hina/metro-portal)

17.05.2009. 15:23:34
Novi komentar
nužno
nužno