« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
TRAGEDIJA

Amerika je na kušnji

Teroristi svojim napadima žele uništiti naša otvorena društva, smatra Ines Pohl nakon napada u Orlandu. Pri tom je u SAD-u u tijeku predizborna kampanja. Hoće li Amerika uspjeti izbjeći zamku terorista?

Gay klub bio je meta
Gay klub bio je meta (Arhiva)
Više o

terorizam

,

teroristi

,

napad u Orlandu

Teroristi svojim napadima uvijek žele postići dva cilja: ubiti svoje žrtve i uništiti naša otvorena društva. Zato napad na noćni klub u Orlandu s najmanje 50 mrtvih nije samo užasna, već i vrlo opasna tragedija.

Atentat pogađa Ameriku koja se nalazi usred teške kušnje. Ameriku koja se nalazi tek na početku bitke u kojoj se ne rješava samo tko će biti sljedeći predsjednik. Radi se o fundamentalnoj odluci o smjeru u kojem će se razvijati ova moćna zemlja. Hoće li biti nastavljen progresivan kurs kojim je tijekom proteklih godina pošao predsjednik Obama, ili će njegove stečevine biti poništene.

Novi suci Vrhovnog suda

U SAD-u je moć predsjednika ograničena. Obama je to bolno osjetio, bilo da je riječ o njegovim planovima da reformira zdravstvo ili da zatvori Guantanamo. U jednom dvostranačkom sustavu koji se sve više zasniva na konfrontaciji nego na kompromisu, predsjedniku je uvijek potrebna podrška vrhovnog suda. I upravo je Supreme Court jedan od glavnih razloga zašto je predizborna kampanja ovako napeta. Utjecaj sudaca na oblikovanje zemlje je ogroman. Oni na kraju odlučuju mogu li homoseksualci i homoseksualke sklapati brakove ili koji zahod smiju koristiti transrodne osobe.

Instrumentalizacija terora

S obzirom da se suce bira doživotno, njihovi mandati su svakako duži od predsjedničkih. Jedna od njihovih stolica je trenutno prazna i zbog poodmakle starosti drugih sudaca moguće je da će sljedeći predsjednik imenovati dvojicu novih sudaca.

Užasni napad u Orlandu dogodio se upravo na početku vruće faze predizborne kampanje. Ubrzo poslije tragedije Trumpovi sljedbenici su pokazali kako žele instrumentalizirati ovaj teroristički čin: preko Twittera su čestitali Trumpu na njegovom antiislamskom kursu. Oni će i solidarnost i povezanost Hillary Clinton s muslimanima iskoristiti protiv nje. Oni će se poigravati sa strahovima ljudi kako bi potpomogli svoga kandidata. Jer, izgleda da su upravo ove godine mnogi Amerikanci vrlo podložni toj vrsti populizma. Previše su spremni povesti se za zavodljivim obećanjima bez razmišljanja o tome kako bi izgledalo društvo koje se definira prije svega izolacijom i nadzorom.

Kada Donalad Trump govori o tome kako želi da Amerika vrati svoj sjaj, on pred očima ima prije svega zemlju u kojoj vlada snažan čovjek bez migrantskog podrijetla. To je osnova njegovih planova: zabrana ulaska u SAD za muslimane, sumnjičenje sudaca meksičkog podrijetla i seksističke izjave o ženama.

Talentirani demagog

Talentirani demagog će znati iskoristiti krvoproliće na Floridi za svoje ciljeve. Teroristički napadi predstavljaju velik izazov za svako otvoreno društvo. Oni otvaraju pitanje: koliko nam je naša sloboda vrijedna. I koliki rizik smo spremni podnijeti za naša otvorena društva.

S obzirom na osjećaje mržnje i osvete koje izaziva teror, političarima i narodu je teško reagirati mirno i trijezno. Francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu to je uspjelo poslije napada u Parizu: on je dobro vodio svoj narod.

Zamka terorista

Ali u SAD-u je u tijeku predizborna kampanja kakvu svijet još nije vidio. Hoće li Amerika 2016. godine uspjeti da ne upadne u zamku terorista i da ne pobjegne u neslobodu koju prizivaju fundamentalistički muslimani? Ili će im uspjeti obraniti American dream, koji je nastao na temeljima otvorenog imigracijskog društva? Velike su šanse za pobjedu slijepe srdžbe.

Piše: Ines Pohl/DW
13.06.2016. 14:35:00
Novi komentar
nužno
nužno