« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
PROBLEMI

Američko-ruski rat sankcijama se nastavlja

Kao odgovor na pooštrene američke sankcije protiv Rusije, Putin je odlučio da broj američkih diplomata u Rusiji bude identičan broju Rusa u SAD. To znači da čak 755 američkih diplomata mora napustiti Rusiju

Uživo je sve u redu, ali inače...
Uživo je sve u redu, ali inače... (Twitter)
Više o

SAD

,

Rusija

,

sankcije

"To će biti bolno za SAD, ali iz mog gledišta, to se ne može izbjeći", izjavio je ruski predsjednik Putin na postaji Rossia 24. Kao odgovor na sankcije koje je usvojio i američki Senat rusko ministarstvo vanjskih poslova je već u petak najavilo kako se mora "značajno smanjiti" broj američkih diplomata i članova njihovih obitelji u Rusiji. Putin je ove nedjelje (30.7.) objavio kako će ih smjeti ostati onoliko koliko i ruskih diplomata ima u SAD, a to znači 455.

S obzirom na to da "preko tisuću osoba" radi i djeluje u diplomatskim predstavništvima SAD u Rusiji i članova njihovih obitelji, to znači da njih 755 moraju "obustaviti svoje aktivnosti u Rusiji" i napustiti zemlju do 1. rujna, izjavio je Putin.

Isto tako, ruski predsjednik je upozorio kako pooštrenje sankcija "još više pogoršava" odnose između SAD i njegove zemlje i sluti da dolaze još teža vremena: "Dugo smo čekali i nadali se da će se stanje poboljšati", izjavio je Putin. Ali, to se ne može očekivati u dogledno doba. Rusija bi mogla poduzeti i druge mjere protiv SAD, ali "trenutno sam protiv toga", kaže Putin.

"Pokazivanje mišića"

U prvim reakcijama iz Washingtona se odluka Kremlja naziva "žalosnim i neopravdanim postupkom", izjavio je predstavnik američkog ministarstva vanjskih poslova. Američka vlada će ispitati koje posljedice će imati ovo "ograničenje" i raspraviti o mogućim slijedećim koracima.

U svakom slučaju se može očekivati da će se odnosi Washingtona i Moskve još više pogoršati, ne samo na razini diplomatskih odnosa. Rusija očito želi pokazati i svoju vojnu snagu: ove nedjelje je u Sankt Peterburgu svečano proslavljen Dan ruske ratne mornarice i uz prisustvo Putina je rijekom Nevom defiliralo pedesetak ratnih brodova i podmornica. Ne samo to: Rusija je svoju vojnu moć na moru proslavila i čitavim nizom manifestacija u drugim gradovima, uključujući i okupirani Krim i ruskoj enklavi okruženoj Europskom unijom, Kalingradu.

To je tek početak demonstracije ruske vojne sile: ubrzo bi se, zajedno s Bjelorusijom trebale održati velike vojne vježbe znakovitog imena "Zapad 2017.". Predviđeno je sudjelovanje oko 100 tisuća vojnika uz najmoderniju vojnu tehniku kojom raspolaže Rusija. Sadržaj vježbe bi trebala biti okupacija Bjelorusije od snage NATO-a i protuudar i naravno oslobađanje te zemlje uz pomoć snaga Rusije.

Osobito u europskim baltičkim zemljama su duboko zabrinuti zbog takvog zveckanja oružja Rusije, osobito jer nisu posve sigurni u kojoj mjeri mogu računati na pomoć NATO-a i SAD pod Trumpom. Upravo je to zadaća američkog potpredsjednika Mikea Pencea koji je stigao u Estoniju i koji svog domaćina uvjerava i u podršku i obećava prisutnost američkih snaga u tim članicama NATO-a za vrijeme ruskih vojnih vježbi. Riječ je i o stacioniranju protuzračnih sustava tipa Patriot u Estoniji koji bi tu zemlju trebao zaštiti i od eventualnog raketnog napada. Nakon Estonije Pence odlazi i u novu NATO članicu Crnu Goru što se zasigurno u Moskvi ne doživljava kao čin deeskalacije. 

Piše: A.Š./DW
01.08.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno