« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nicolas sarkozy:

Američko pravosuđe nije dobro

Fracuski predsjednik kritizira SAD zbog slučaja Polanski, te smatra da se dobra uprava pravosuđa ne očituje nakon 32 godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Roman Polanski

,

ministar Frederic Mitterrand

,

američko pravosuđe

Nicolas Sarkozy je u razgovoru za dnevni list Le Figaro ocijenio da američko pravosuđe procesom protiv redatelja Romana Polanskog zbog silovanja nakon 32 godine nije pokazalo dobru upravu u pravosuđu.

"Razumijem šokiranost težinom optužbi protiv Romana Polanskog. Ali dodajem da se dobra uprava pravosuđa ne očituje 32 godine nakon nedjela, kada optuženi ima 76 godina", rekao je Sarkozy.

U razgovoru objavljenom u četvrtak navečer na internetskoj stranici Le Figaroa, Nicolas Sarkozy priznaje da je prva reakcija njegovog ministra kulture Frederica Mitterranda na aferu Polanski bila pogrešna. "Frederic Mitterrand je priznao da je njegova izjava bila greška i da zbog nje žali", ocijenio je Sarkozy.

Mitterrand je, naime, izjavio da je "zaprepašten" zbog uhićenja Polanskog, podsjećajući da je on francuski državljanin, te da je ono što mu se stavlja na teret "daleka prošlost".

Spomenuvši polemiku koja je uslijedila nakon knjige Frederica Mitterranda o seksualnom turizmu, Sarkozy je rekao da nikada neće dopustiti "izjednačavanje homoseksualnosti i pedofilije" i ocijenio je da njegov ministar nije nikada zagovarao seksualni turizam.

"To je poput povratka u Srednji vijek i sramoti one koji su upotrijebili taj argument", dodao je.

Frederic Mitterrand, nećak bivšeg socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda koji je u lipnju ušao u vladu, našao se u središtu političke polemike koju je potaknula njegova knjiga "Loš život" objavljena 2005. U jednom poglavlju te knjige pripovjedač govori o seksualnim iskustvima s "dječacima" koji se prostituiraju u Tajlandu. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 06:54:59
Novi komentar
nužno
nužno