« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
WARREN BUFFET:

Američko gospodarstvo je "palo s litice"

Upozoreno da bi inflacija mogla postati gora nego 70-ih godina.

Warren Buffett
Warren Buffett (Getty Images)
Više o

recesija

,

Warren Buffett

,

Berkshire Hathaway Inc.

,

američko gospodarstvo

,

ekonomska kriza

,

bankarstvo

Poznati američki ulagač milijarder Warren Buffett izjavio je u ponedjeljak za poslovni televizijski program CNBC-a da se američko gospodarstvo strmoglavilo te da su potrošači znatno promijenili navike.

"Gospodarstvo je palo s litice. Nije se samo ono snažno usporilo već su i ljudi doista promijenili navike na dosad neviđen način", rekao je Buffett.

Te su se promjene, drži, odrazile na rezultate podružnica njegova holdinga Berkshire Hathaway Inc., koji je 2008. izgubio 9,6 posto tržišne vrijednosti, što je prvi pad vrijednosti od 1965. kad ju je preuzeo.

Buffett je predvidio da će se nezaposlenost još povećati prije kraja recesije, ali je iznio i dugoročnu optimističnu prognozu za najveće svjetsko gospodarstvo.

"Sve će biti u redu. Naš je gospodarski stroj najveći ikad stvoren", naglasio je. "Mogu vam jamčiti da će za pet godina sve biti u redu i da će taj stroj raditi kao podmazan, ali ja bih htio da to bude i prije", dodao je Buffett.

Strah i zbunjenost, po njegovim su riječima, glavni motivi potrošača i ulagača zadnjih mjeseci, rekao je Buffett.

Buffet je poručio vladi Baracka Obame da je potrebno vratiti povjerenje ulagača, te pozvao čelnike Demokratske i Republikanske stranke, kao i svih 535 zastupnika u Kongresu, da shvate kako je "zemlja u gospodarskom ratu", da podupru predsjednika i ne iskorištavaju gospodarsko stanje za političke probitke.

Naglasio je kako je većina banaka u "prilično dobru stanju" i da mogu "zaraditi kako bi se izvukle" iz krize, zahvaljujući niskoj cijeni svog financiranja, ali je također kazao kako se "banke trebaju vratiti bankarstvu".

Po Buffettovu mišljenju bitno je da vlada objasni vlasnicima bankovnih računa da neće izgubiti svoj novac ako banka propadne. Pozvao je Obamu da "jasnom izjavom" podupre bankovni sustav.

Također je upozorio kako bi inflacija mogla postati gora nego 70-ih godina.

Zbog neostvarenih ulaganja i gubitaka na financijskim derivatima od 7,5 milijarda dolara ukupna dobit Berkshirea u 2008. iznosila je 4,99 milijarda dolara ili 3224 dolara po dionici A klase, što je pad od 62 posto u usporedbi s dobiti od 13,21 milijarde dolara ili 8548 dolara po dionici u 2007. (hina/metro-portal)

10.03.2009. 03:42:38
Novi komentar
nužno
nužno