« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
KRIZA

Američki Senat odbio financirati zatvaranje Guantanama

Plan za rješavanje sudbine zatočenika osumnjičenih za terorizam trebao bi biti objavljen u srpnju.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Irak

,

Afganistan

,

terorizam

,

američki Senat

,

FBI

,

zatvaranje Guantanama

,

zatvorenici

,

američki Kongres

,

Guntanamo

Američki Senat u srijedu je s velikom većinom glasova odbacio prijedlog administracije predsjednika Baracka Obame za izdvajanje 80 milijuna dolara za zatvaranje zatočeničkog centra u vojnoj bazi Guntanamo na Kubi, a zastupnici obiju stranaka su tražili da se prvo objavi plan premještaja 240 zatočenika.

Za odbacivanje prijedloga glasovalao je 90 senatora, a samo šest ga je podržalo, što predstavlja ozbiljan udarac Obami, kojem je zatvaranje Guantanama u roku od godinu dana bila prva odluka što ju je donio po stupanju na dužnost u siječnju.

Gotovo svi demokratski senatori, koji su u većini u Senatu, kazali su u raspravi da Guantanamo treba zatvoriti, no izrazili su zabrinutost i protivljenje premiještanju zaročenika na tlo Sjedinjenih Država, posebno u njihove izborne jedinice.

Oporbeni republikanci poveli su pravu kampanju protiv "puštanja terorista na američke ulice".

"Američki zatvori su za američke građane. To su strani teroristi, zarobljeni na bojnom polju u ratu protiv terorizma", rekao je čelnik republikanske manjine Mitch McConnell.

Direktor FBI-a Robert Mueller u srijedu je upozorio Kongres da ako zatočenici Guantanama budu pušteni u SAD-u to može predstavljati unutarnju prijetnju. Mueller je tu zabrinutost izrazio u svjedočenju pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma Kongresa.

Predsjednik Obama u četvrtak bi u Nacionalnom arhivu trebao održati govor o sigurnosti, u kojem će razjasniti namjere administracije u odnosu na prebacivanje zatočenika iz Guantanama, prije planiranog zatvaranja objekta u siječnju 2010.

Precizan plan za rješavanje sudbine zatočenika osumnjičenih za terorizam, posebna radne skupina Bijele kuće trebala bi objaviti u srpnju. Dijelu zatočenika sudit će se pred vojnim komisijama, dio bi mogao biti izveden pred radovne sudove u SAD, a dio bi trebao biti prebačen u treće zemlja, o čemu administracija intenzivno pregovara s europskim i drugim zemljama.

Zatjev za 80 milijuna dolara za te namjene, bio je dodan kao amandman na prijedlog zakona za financiranje ratova u Iraku i Afganistanu s 91 milijardu dolara.

Pošloga je tjedna Predstavnički dom Kongresa odobrio prijedlog zakona o ratnom financiranju, koji nije sadržavao amandman za Guantanamo.

"Taj amandman nije referendum o zatvaranju Guantanama, umjesto toga, on treba služiti kao test realnosti za Bijelu kuću", izjavio je predsjednik senatskog odbora za proračun Daniel Inouye. "Administracija treba sačiniti plan koji će dobiti potporu Amerikanaca i njihovih kongresnih zastupnika", dodao je Inouye, demokratski senator s Havaja.

Donošenje plana za zatočenike Guantanama olakšat će odluka saveznog okružnog suca Johna Batesa, koji je u srijedu podržao stajalište Obamine administracije da je neke kategorije zatočenika iz Guantanama moguće držati u pritvoru neograničeno.

Taj se pravorijek odnosi na osobe koje su "planirale, odobrile, počinile ili pomagale" terorističke napade na SAD 11. rujna 2001., kao i na "osobe koje su pružale sklonište odgovornima za te napade".

Sudac Bates utvrdio je da vlada ne može na neodređeno vrijeme držati u pritvoru osobe koje su "podržavale" neprijateljske snage. (hina/metro-portal)

20.05.2009. 21:06:44
Novi komentar
nužno
nužno