« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Američki regulatori ponovno sumnjaju u zalihe nafte

Kompanije su prijavljivale manje nafte nego ju stvarno imaju u hangarima kako bi njena cijena porasla, a oni zaradili.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

nafta

,

zalihe nafte

,

istraga regulatornih tijela

Regulatori robnih tržišta pokrenuli su istragu kako bi utvrdili plasiraju li igrači na energetskim tržištima lažne informacije o naftnim zalihama, prenosi u četvrtak list Wall Street Journal.

Američka Komisija za trgovinu terminskim ugovorima za isporuku roba CFTC istražuje izvješćuju li kompanije o razinama zaliha tako da to ide na ruku njihovim tržišnim pozicijama i možda nije u skladu sa stvarnim stanjem, piše nadalje taj list, pozivajući se na osobe bliske CFTC-ovoj istrazi.

Naime, neočekivani pad zaliha nafte, o kojima svake srijede izvještava američka vlada, mogu izazvati rast cijena na njujorškom tržištu.

Teoretski, kompanije mogu prijavljivati manje količine barela na svojim skladištima kako bi stvorile dojam da je nafte manje nego što doista jest, da bi potom prodavale svoje zalihe po višim cijenama kada pod utjecajem lažnih podataka skoče cijene nafte.

Regulatori su možda dobili anonimnu dojavu od izvora u krugovima trgovaca naftom o neočekivano velikim transakcijama na tržištu, nagađa WSJ. (HINA)

04.09.2008. 14:37:25
Novi komentar
nužno
nužno