« Život
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
BOLE PALCI

Američke djevojčice u prosjeku prime i pošalju 80 SMS-ova dnevno

U Americi je ovaj način komunikacije daleko najpopularniji među mladima

(Shutterstock (ilustracija))
Više o

SMS

Trećina američkih tinejdžera koji imaju mobitel na dan pošalju ili prime više od stotinu kratkih poruka (SMS), što je takav oblik komunikacije pretvorio u daleko najpopularniji među mladom populacijom, navodi se u američkom istraživanju.

U analizi istraživačkog centra Pew, koji nudi uvid u tinejdžersku kulturu i komunikaciju, navodi se da je broj SMS-ova dramatično porastao u posljednje dvije godine, daleko premašivši broj razgovora mobitelom, druženja na socijalnim internetskim mrežama i obične razgovore "licem u lice".

Tri četvrtine američkih tinejdžera između 12 i 17 godina posjeduju mobitel. Među njima, djevojčice u prosjeku primaju ili šalju 80 poruka na dan, a dječaci 30. Trećina od njih čak i više od stotinu.

"To je apsolutno središnji oblik komunikacije današnjih tinejdžera i stvarno se vinuo do neba u posljednjih godinu i pol", rekla je Amanda Lenhart iz istraživačkog centra Pew, dodavši da je tome pridonijelo ukidanje ograničenja u duljini poruka.

Autori istraživanja naglašavaju da se, za razliku od telefoniranja, dopisivanje može odvijati tiho, pred nosom roditelja ili učitelja i, za razliku od korištenja računala, može se raditi gotovo svugdje.

Dopisivanje je postalo toliko važan dio života mladih da 87 posto njih spavaju s mobitelom uza se.

20.04.2010. 09:19:37
Novi komentar
nužno
nužno