« Svijet
objavljeno prije 14 godina
HITAN POSTUPAK

Američka pojačanja u Afganistanu koštaju 33 milijarde dolara

Kongres SAD-a odobrio je hitno financiranje vojnika u Afganistanu, a ukinuo je više od 20 milijardi dolara za domaće potrebe - na primjer, obrazovanje

pojačanja Afganistan kongres
pojačanja Afganistan kongres (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

američki Kongres

,

pojačanja Afganistan

,

kongres SAD-a

,

američki vojnici

,

uređenje dječje sobe

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je izglasao zakon o hitnom financiranju vrijedan 59 milijardi dolara, od kojih je glavnina od 33 milijarde, namijenjena pojačanjima s 30.000 vojnika, koje je predsjednik Barack Obama uputio u Afganistan.

Uz 33 milijarde dolara za Afganistan, zakonom se izdvaja pet milijardi dolara za Saveznu agenciju za upravljanje izvanrednim situacijama (FIMA), gotovo tri milijarde dolara za program pomoći Haitiju i 68 milijuna dolara za odgovor na naftnu mrlju u Meksičkom zaljevu. Zakon će biti upućen na potpis predsjedniku Obami, nakon čega će stupiti na snagu.

Senat je isti prijedlog prihvatio prošloga tjedna, nakon što je iz prvotnog prijedloga uklonjeno više od 20 milijardi dolara za domaće prioritete koje su zagovarali mnogi demokratski zastupnici.

>> Američki Kongres uvodi dodatne sankcije Iranu

Demokratski kongresnik David Obey, predsjedavajući Odbora za proračun Predstavničkog doma, oštro je kritizirao Senat za ukidanje domaćeg financiranja iz zakona, uključujući i sredstva za nastavnike i druge oblike financiranja obrazovanja. Također je napao vladu u Kabulu za nepouzdanost.

"Afganistanska vlada nije pokazala odlučnost, usredotočenost, pouzdanost i prosuđivanje nužno da se ovaj napor racionalno i uspješno zaključi", rekao je.

Američka je vlada, prema riječima kongresnika Davida Obeya, "izdvojila više od 1.000 milijardi dolara za ratove u Iraku i Afganistanu do danas, više od 700 milijardi dolara za Irak i 300 milijardi dolara za Afganistan".

Predstavnički dom u utorak je također odbacio neobvezujuću rezoluciju kojom se poziva na povlačenje svog američkog vojnog osoblja iz Pakistana, u pograničnom području s Afganistanom. Trenutačno SAD ima više od 200 pripadnika oružanih snaga u Pakistanu.

Nezadovoljstvo liberalnog krila Demokratske stranke, koje je predložilo tu rezoluciju, izazvala je nedjeljna objava na 'WikiLeaks.com', oko 76.000 američkih vojnih i diplomatskih izvješća o Afganistanu, podnesenih od 2004. do siječnja 2010.

Predsjednik Barack Obama izjavio je da je "zabrinut zbog otkrivanja povjerljivih informacija", ali je istaknuo kako dokumenti ne bacaju novo svjetlo na rat u Afganistanu.

Brojni analitičari, međutim, ocjenjuju kako dokumenti potvrđuju procjene da ratni napori SAD-a u Afganistanu 'zapinju' zbog nepouzdanosti saveznika, kao što su vlade Afganistana i Pakistana. Objavljeni dokumenti su pokazali da, unatoč dodatnim milijardama dolara američke pomoći Pakistanu, njegova obavještajna služba ISI i dalje pruža potporu afganistanskim Talibanima, parirajući regionalnom suparniku Indiji, koja poduire vladu u Kabulu. (hina/metro-portal)

28.07.2010. 07:27:23
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ENIME
    28.07.2010. 10:08
    Koga i zasto, vidimo da je USA kostala svjet i previse svojim prevarama.
Novi komentar
nužno
nužno